Η ΕΛΑΣ μοιράζει φυλλάδια στους πρόσφυγες

Στην Ειδομένη η αστυνομία μοιράζει σήμερα φυλλάδιο σε πέντε γλώσσες ενημερώνοντας τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι κλειστά και τους προτρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας.

Και το Πάσχα θα παραμείνουν στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, με βάση το πως διαμορφώνεται η κατάσταση μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση 2680 άτομα διαμένουν στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1 και στην Πέτρινη Αποθήκη.

Το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 27 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.
Στην Ειδομένη η αστυνομία μοιράζει σήμερα φυλλάδιο σε πέντε γλώσσες, ενημερώνοντας τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι κλειστά και τους προτρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας, ενώ
ανοιχτή είναι η σιδηροδρομική γραμμή, μετά την απομάκρυνση των σκηνών από τους ίδιους τους πρόσφυγες και την τοποθέτησή τους παράλληλα με τη γραμμή, σύμφωνα με την αστυνομία.

Επίσης αντιπροσωπεία από εννιά πρόσφυγες μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να δει τους χώρους φιλοξενίας που έχουν διαμορφωθεί και να επιστρέψει στην Ειδομένη να πείσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μεταβούν εκεί.

Το φυλλάδιο, σε αυστηρό ύφος, ξεκαθαρίζει στους πρόσφυγες ότι είναι φιλοξενούμενοι και έχουν την υποχρέωση να ακολουθούν τους κανόνες και τις οδηγίες του ελληνικού κράτους.

Επαναλαμβάνει ότι τα σύνορα είναι κλειστά, όχι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και τονίζει στους πρόσφυγες ότι καμία από τις ανάγκες τους δεν πληροί ο παρών καταυλισμός στην Ειδομένη. Τους καλεί μάλιστα να μετακινηθούν άμεσα, καθώς ο καταυλισμός της Ειδομένης θα πάψει να λειτουργεί.

Τους λέει επίσης ότι θα δοθεί η δυνατότητα υποβοήθησης οικονομικής και νομικής για να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους εφόσον απορριφθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει στην Ελλάδα, ή εφόσον το επιθυμούν.