«Εφαλτήριο» καριέρας το ελληνικό μπάσκετ

Τα ονόματά τους μπορεί να γίνονται γνωστά στις ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα, αλλά αν κάποιες ελληνικές ομάδες είχαν διατηρήσει ποσοστό… μεταπώλησης, θα είχαν γίνει πλουσιότερες για τον εντοπισμό των παικτών που «εκτόξευσαν» την καριέρα τους από την εθνική «λίγκα».

Πληθώρα Αμερικανών παικτών που δεν υπέγραψαν συμβόλαια με ομάδες του ΝΒΑ, μπήκαν στο «μικροσκόπιο» μικρομεσαίων αλλά και πιο ισχυρών ομάδων της Α1.

Το ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να μην έχει τη «λάμψη» των δύο τελευταίων δεκαετιών, αλλά οι 12 ομάδες (πλην Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού Superfoods) που δεν διεκδικούν τον τίτλο, προσφέρουν ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής σε «διψασμένους» παίκτες που θέλουν, διαχρονικά, να δημιουργήσουν… υπεραξία.

Και οι συγκεκριμένες ομάδες γνωρίζουν πολύ καλά ότι κι αν ακόμα βρουν παίκτη-«λαχείο» για την αναλογία αγωνιστικής αξίας και οικονομικού ανταλλάγματος, δεν πρόκειται να τον… χαρούν περισσότερο από μια περίοδο. Είτε με τη διάδοση των επιδόσεών του από τον εκπρόσωπό του, είτε λόγω της επιθυμίας του ιδίου να αγωνισθεί σε υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο, είτε λόγω του εντοπισμού του από άλλη ομάδα που θα του προσφέρει καλύτερο συμβόλαιο, είναι εύκολα προβλέψιμη η συνέχιση της καριέρας αυτών των παικτών στην εμπορική Ευρωλίγκα.

Ακόμα και ο Ολυμπιακός, που συμμετέχει σταθερά στην Ευρωλίγκα, έχει αποτελέσει «σκαλοπάτι» ανόδου για τα κασέ και την υστεροφημία τριών διαδοχικών σέντερ, όπως είναι ο Κάιλ Χάινς (ΤΣΣΚΑ), ο Μπράιαντ Ντάνστον (Εφές Αναντολού) και ο Οθέλο Χάντερ (Ρεάλ).

Το ελληνικό δαιμόνιο, όμως, πρωταγωνιστεί και στο «κυνήγι… κεφαλών» των ταλαντούχων Αμερικανών παικτών, ενώ οι Ελληνες προπονητές μπάσκετ που συνεχίζουν να εργάζονται στο πρωτάθλημα της Α1, με στενότατα οικονομικά περιθώρια, έχουν κερδίσει «παράσημα» για την επίμονη προσπάθεια εντοπισμού ταλαντούχων Αμερικανών παικτών που θα πρέπει να συνδυάζουν και τον ανάλογο χαρακτήρα, ώστε να εξελιχθεί μια αγαστή συνεργασία. Οι περισσότεροι Ελληνες προπονητές δεν περιμένουν τις προτάσεις των μάνατζερ, αλλά έχουν δημιουργήσει δική τους «τράπεζα πληροφοριών» για περισσότερους από 50 Αμερικανούς παίκτες και έχουν κατηγοριοποιήσει τα χαρακτηριστικά και την εξέλιξή τους.

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά εννέα παίκτες είναι στελέχη ομάδων της Ευρωλίγκας και στο βιογραφικό τους έχουν… μαθητεύσει στο «φροντιστήριο» του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Τάιρις Ράις που στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τη Μακάμπι στο φάιναλ φορ του 2014 στο Μιλάνο και κατέκτησε το Eurocup με τη Χίμκι το 2015, είχε εντοπιστεί από τον Πανιώνιο και έπαιξε στους «κυανέρυθρους» την περίοδο 2010-11. Φέτος, αγωνίζεται με τους ομόχρωμους της Καταλωνίας και υπό τις οδηγίες του ίδιου προπονητή, Γιώργου Μπαρτζώκα. Παίκτης του Πανιωνίου ήταν και ο Τζον Ντίμπλερ που φημίζεται για το σουτ του, έχει υπογράψει παχυλά συμβόλαια στην Καρσίγιακα, στην Εφές και στην Γκαλατάσαραϊ που αγωνίζεται φέτος.

Ο Μάικ Τζέιμς που παίζει, πλέον, στον Παναθηναϊκό Superfoods, ήταν κάτοικος Ρόδου, έπαιξε στον Κολοσσό και συνέχισε στη Λαμποράλ, με την οποία έπαιξε στο περυσινό φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Ο Κένι Γκάμπριελ που ήρθε εσχάτως στον Παναθηναϊκό, ως αντικαταστάτης του Γκιστ, ήταν παίκτης του Ρεθύμνου την περίοδο 2013-14 και στην κρητική ομάδα «έφτιαξε» το όνομά του. Συνέχισε στην τουρκική Καρσίγιακα για… περισσότερες εκατοντάδες δολαρίων και στη Λοκομοτίβ Κούμπαν. «Ρεθυμνιώτες» ήταν ο Ντιόντε Κρίστμας που αποδέχθηκε, χωρίς δεύτερη σκέψη, την πρόταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας επί θητείας Ετόρε Μεσίνα, καθώς και ο Ζακ Ράιτ που φόρεσε τη φανέλα της Μπάμπεργκ και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό, το 2014. Αγωνίζεται, πλέον, στη Μονακό που αποτελεί τη νέα δύναμη του γαλλικού μπάσκετ.

Παίκτης της Καβάλας πριν από 5 χρόνια ήταν ο Τζέιμς Νάναλι, ο οποίος αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του ιταλικού πρωταθλήματος πέρυσι και εν συνεχεία επιλέχθηκε από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς για τη Φενέρμπαχτσε.

Η πρώτη ελληνική εμπειρία μπάσκετ του Οθέλο Χάντερ δεν ήταν στον Ολυμπιακό αλλά στον Ηλυσιακό προ 8ετίας και για 10 παιχνίδια, ενώ ο Σκότι Γουίλμπεκιν άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στην περυσινή ομάδα της ΑΕΚ και συνεχίζει στην Νταρουσάφακα.

πηγη: kathimerini.gr