Ερχονται αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Οι αιτίες. ΔΕΗ: Φυγή πελατών και μειωμένα έσοδα.

Σε φάση αναστάτωσης, με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια και ανησυχίες για την πορεία τησ ΔΕΗ, η ενεργειακή κατάσταση της χώρας. Με νέες δοκιμασίες για τους καταναλωτές είτε ιδιώτες και νοικοκυριά είτε καταστήματα και επιχειρήσεις. Ο Σεπτέμβριος έκλεισε με κύριο χαρακτηριστικό του την κατά 14,2% μείωση στην μέση ωριαία ζήτηση – από 6.305 MW τον Αύγουστο στα 5.408 MW τον Σεπτέμβριο – ενώ η Οριακή Τιμή Συστήματος αυξήθηκε κατά 2,2% στα 39,94€/MWh.

Οπως επισημαίνει ο αναλυτής της WATT AND VOLT S.A. κ. Γιώργος Οικονόμου για τον Οκτώβριο αναμένεται σημαντκή αύξηση της ΟΤΣ καθώς οι μονάδες Φυσικού Αερίου θα αναπροσαρμόσουν τα κόστη τους ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου το τελευταίο εξάμηνο.

Το Σεπτέμβριο η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές μειώθηκε κατά 22,1% σε σχέση με τον Αύγουστο κυρίως λόγω των ασθενέστερων ανέμων ωστόσο η συνεισφορά τους στην κάλυψη της συνολικής ζήτησης ήταν στο 16%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και την προηγούμενη χρονιά η ΟΤΣ είχε ανάλογη πορεία με αύξηση 1,4% από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβρη, ενώ ταυτόχρονα η μέση ωριαία ζήτηση είχε μειωθεί 11,2%.

ΜΕΙΓΜΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016 ΙΟΥΛΙΟΣ 2016

Λιγνιτικές 28,86% 28,42% 28,26%
Φυσικού Αερίου 27,07% 22,92% 26,22%
Υδροηλεκτρικά 5,81% 7,93% 9,06%
Εισαγωγές 22,25% 22,81% 21,04%
Ανανεώσιμες 16,01% 17,91% 15,42%

Οι Λιγνιτικές μονάδες μαζί με τις μονάδες Φυσικού Αερίου κάλυψαν το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής ζήτησης με το Φυσικό Αέριο να καλύπτει το 27,07% της ζήτησης 4,15% περισσότερο από τον Αύγουστο το οποίο έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση της ΟΤΣ αφού σχεδόν το 50% των ωρών του μήνα ορίστηκαν από τις τιμές των μονάδων Φ.Α.

Εντυπωσιακή ήταν η μείωση στις τιμές που όρισαν δύο μονάδες Φ.Α. της ΔΕΗ, ΛΑΥΡΙΟ 4 και ΚΟΜΟΤΗΝΗ κατά 9,3% και 13,7% αντίστοιχα ενώ δεν υπήρξε μεταβολή στην τιμή του πετρελαίου τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο. Οι υπόλοιπες μονάδες δεν είχαν σημαντικές μεταβολές.

ΛΑΥΡΙΟ 4: -9,3%
ΚΟΜΟΤΗΝΗ: -13,7%
ΗΡΩΝ: -0,5%
ELPEDISON THESS: -1%
ELPEDISON THISVI: 2,7%
PROTERGIA: 2,3%
KORINTHOS POWER: -4,2%

* Τα στοιχεία αφορούν τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ) και δημοσιεύονται καθημερινά από τον ΛΑΓΗΕ

Ανησυχίες για τη πορεία της ΔΕΗ, τα αρνητικά αποτελέσματα του αναταγωνισμού

Ο ρυθμός φυγής πελατών από τη ΔΕΗ, μετά την “χαλάρωση” του καλοκαιριού, έχει επανέλθει και προοιωνίζεται αύξηση των οικονομικών απωλειών στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε για τη διοίκηση της ΔΕΗ η ανακοίνωση ζημιών στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς εντείνεται η κριτική για ελλιπή αντίδραση και εναπόθεση των προσδοκιών στις κινήσεις του δημοσίου και μόνον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η ΔΕΗ εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 29,8 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρουσίαζε κέρδη 87,8 εκατ. ευρώ.
Το κυριότερο είναι ότι οι ζημιές οφείλονται στην πτώση του τζίρου εξαιτίας της απώλειας πελατών, και μάλιστα εκείνων που θεωρούνται «καλοί πελάτες», οι οποίοι κατευθύνονται ολοένα και περισσότερο στους εναλλακτικούς προμηθευτές.
Ο ρυθμός φυγής πελατών από τη ΔΕΗ, μετά την «χαλάρωση» του καλοκαιριού, έχει επανέλθει και προοιωνίζεται αύξηση των οικονομικών απωλειών στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

Την ίδια στιγμή οι ανεξόφλητες οφειλές των πελατών προς τη ΔΕΗ μεγαλώνουν και έχουν φτάσει στα επίπεδα των 3 δις. ευρώ, χωρίς η διοίκηση της εταιρείας να καταφέρει να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα που απειλεί να βγάλει «στο κόκκινο» τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, η περεταίρω επιδείνωση της ρευστότητας της ΔΕΗ αποτελεί δυναμίτη στα θεμέλια ολόκληρου του ενεργειακού κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό έχουν αρχίσει να αποδίδονται ευθύνες στον πρόεδρο της εταιρείας κ. Παναγιωτάκη για το γεγονός ότι κινείται με αργούς ρυθμούς όσον αφορά την αναγκαία προσαρμογή της εταιρείας στα δεδομένα της ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, οι κανόνες της οποίας ήταν γνωστοί και συνεπώς δεν δικαιολογείται να μην υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο αντίδρασης στα νέα δεδομένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δήλωσή του κατά την ανακοίνωση των αρνητικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου ο κ. Παναγιωτάκης έθεσε πέντε «αιτήματα» προς την κυβέρνηση, «πετώντας το μπαλάκι» σε επιλογές και αποφάσεις εκτός management της επιχείρησης.

Στην ουσία, ωστόσο, με τα αιτήματα αυτά η ΔΕΗ ζητάει να μπουν εμπόδια στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, πράγμα για το οποίο ούτε καν η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει, στο βαθμό που αποτελούν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών ή στο πλαίσιο της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επικριτές της διοίκησης της προσάπτουν ότι, πέραν του να αιτείται μέτρα προστατευτισμού, δεν ασχολείται αντιστοίχως με το να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, ώστε να συγκρατήσει τους καλούς πελάτες. Εκτιμούν, δε, ότι ακόμα και η πρόταση της ΔΕΗ για δημιουργία και πώληση θυγατρικών εταιρειών για να ανοίξει «υπό έλεγχο» η λιανική του ρεύματος, είναι μια πρόταση που στην πράξη δεν μπορεί να λειτουργήσει και συνεπώς θα κληθεί εκ των υστέρων η επιχείρηση να ενσωματώσει και νέες απώλειες με… κατεπείγουσα διαδικασία. Γεγονός το οποίο θα επιτείνει την κρίση της επιχείρησης.