Βόμβα Προβόπουλου: Το 2008 το χρέος ήταν στο 800% του ΑΕΠ

Μπορεί ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος να υποστηρίζει ότι η έξοδος από την κρίση είναι δύσκολη γιατί η Ελλάδα έχει κολλήσει σε ναρκοπέδιο, ωστόσο ο ίδιος έριξε βόμβα μεγατόνων υποστηρίζοντας ότι το 2008 το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει τη χώρα μας ότι το χρέος μας ανέρχεται στο 800% του ΑΕΠ

Συγκεκριμένα, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας ο οποίος έκανε την αποκάλυψη- βόμβα από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), είπε ότι από τον Μάιο του 2008, ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία προειδοποιούσε ότι το χρέος κάθε μορφής του ελληνικού κράτους ήταν πάνω από το 800% του ΑΕΠ.

Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σημείωσε μάλιστα ότι «τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γίνονταν χαμός». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε «ποιοί» παρακάλεσαν τον Τράα. Πρόσθεσε όμως ότι «αυτή πάντως ήταν η πραγματικότητα και κάνανε ότι δεν την έβλεπαν».

Να σημειωθεί εδώ ότι στο συνολικό χρέος της τάξης του 800% του ΑΕΠ συνυπολογιστηκε το αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων που ήταν της τάξης του 400% του ΑΕΠ.

Ο κ. Προβοπουλος άσκησε επίσης δριμεία κριτική στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς το «τελείως λάθος», και εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρομοιάζοντας τη με «ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει».

Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική συνεχούς αύξησης φόρων, τονίζοντας ότι «οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο».

Τέλος ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ ανέφερε, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ότι «φυσικά και πέσαμε στα βράχια, καθώς η Ελλάδα ακολούθησε λανθασμένες πολιτικές από τη στιγμή που εισήλθε στην Ευρωζώνη».

Με δεδομένο όμως ότι ο κ. Προβόπουλος ήταν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος για μακρό χρονικό διάστημα, είναι σαφές ότι και ο ίδιος έχει ανάλογη ευθύνη αφού εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν έπραξε αυτά που όφειλε να πράξει.