Βενιζέλος: Με την παρούσα κυβέρνηση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορεί την κυβέρνηση για απουσία πολιτικής στρατηγικής, προσθέτοντας ότι «παίζει με τους θεσμούς», σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

«Με την παρούσα κυβέρνηση, με αυτό το κλίμα, με αυτή τη βαρβαρότητα σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Χρειάζεται μια υπέρβαση και θα πρέπει να το κατανοήσει πρώτα η κοινωνία, χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τη Θεσσαλονίκη.

Προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες πιέσεις, καθώς «είναι στην πιο αδύναμη θέση», ενώ υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει μόνο η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, αλλά και η προσφυγική, το Brexit, η τρομοκρατία και ο ευρωσκεπτικισμός.

Για τη συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε», είπε: «Οι συγκεντρώσεις είναι μια καθημερινή πρακτική στις δημοκρατικές και ευνομούμενες χώρες. Έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια συγκεντρώσεις επί συγκεντρώσεων, με ασυνήθιστη βία. Τώρα η ίδια η κυβέρνηση μεγαλοποίησε ένα ζήτημα επιτιθέμενη και παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Δημιουργεί μια αντίληψη η οποία είναι βαθιά αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και προσπαθεί να οικοδομήσει μια αισθητική του δημοσίου λόγου και του δημοσίου βίου, η οποία δεν είναι αποδεκτή από αυτό που λέμε αξίες μια ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: «Όταν ο ψάλτης βρίσκεται σε απορία βήχει. Όταν η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική στρατηγική παίζει με τους θεσμούς».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε δηλώσεις πριν τη παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου, με τίτλο «Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – Διδάγματα της οικονομικής κρίσης: Η ελληνική περίπτωση», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «ΠΟΛΙΣ».