Ασυνήθιστη συνάντηση Τσίπρα – ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μέσα στην κρίση της. Υποσχέσεις για τους για τους μισθούς των δικαστικών.

Η πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια, παρουσιάστηκε σε μια μάλλον ασυνήθιστη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, μέσα σε συνθήκες πολλαπλής κρίσης στο χώρο της Δικαιοσύνης. Στην συνάντηση στο Μαξίμου συμμετείχαν οι Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς επίσης και τους Ξένη Δημητρίου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».

Είναι, τόνισε, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».

Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στις 12:30, επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τα μέλη της επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η συνάντηση με τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία στη Δικαιοσύνη υπάρχει αναταραχή μετά τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατίας από την Ένωση Δικαστών, μετά την απόφαση του προέδρου του ΣτΕ να ματαιώσει την Ολομέλεια που θα εξέτασε τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιπρόεδροι κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και κ. Χρήστος Ράμμος θεώρησαν απαράδεκτη την επίκληση ως λόγο ματαίωσης της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες «του κλίματος που έχει διαμορφωθεί» και έκαναν λόγο, ειδικά ο κ. Ράμμος με την επιστολή του, περί «μεγάλου ατοπήματος για συνθήκες αρνησιδικίας».

Επίσης, η παύση του κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του ως προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο αν οι εκλογές θα επαναληφθούν ή αν προϊστάμενος θα μείνει ο αναπληρωτής του κ. Αντώνιος Λιόγας.

Απλώνεται η κρίση στη Δικαιοσύνη. Μετά τον Άρειο Πάγο στο χώρο του Συμβουλίου Επικρατείας.

Οι δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με επιστολή – καταπέλτη παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης του ΣτΕ, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε ως «μέγα ατόπημα», καταλογίζοντάς της παράλληλα ότι λειτούργησε ως «γραφείο Τύπου» του κ. Σακελλαρίου, ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι η αναβολή της διάσκεψης δεν είναι τίποτα άλλο από «αρνησιδικία».
Σε διαρκή αναταραχή ο χώρος της Δικαιοσύνης είτε με παλαιότερες κατηγορίες κατά της πολιτικής ηγεσίας των κ.κ Παρασκευόπουλο και Ευαγγελόπουλο, τις πειθαρχικές διώξεις κατά ανώτατων δικαστικών ( με τελευταία την καθαίρεση του εισαγγελέα εφετών κ. Ντογιάκου) τις διαμαρτυρίες των διοικητικών δικαστών και από χθες με την νέα μεγάλη κρίση στο χώρο του Συμβουλίου Επικρατείας, με επίκεντρο τη περιβόητη συνεδρίαση για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σοβαρούς τριγμούς έχει προκαλέσει στο Συμβούλιο της Επικράτειας η απόφαση του Προέδρου της να αναβάλει τη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες. Την ίδια στιγμή ξεκίνησαν ραγδαίες εξελίξεις στους κόλπους της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα να πάνε σε εκλογές για νέο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς παραιτήθηκαν δυο αντιπρόεδροι. Άμεσα καλείται γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης του ΣτΕ για να εκλεγεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Βενιζέλος: Θεσμικός τρόμος από τις δηλώσεις Σακελλαρίου

Οι δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου έπειτα από τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι έχει υποχρέωση να αφουγκράζεται τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας, προκαλούν «θεσμικό τρόμο», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

«Αποστολή της δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη. Το κράτος δικαίου υπάρχει για τους πολλούς αλλά υπάρχει και για τους λίγους», είπε.

Επιπλέον, επισήμανε ότι δεν μπορεί να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών. «Η στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με προβληματίζει και δεν είναι δυνατόν να λέει διασφαλίσαμε τις αποδοχές διότι είναι σαν να γίνεται συναλλαγή», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων «δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστών,υπάρχουν συνδικαλιστικές ενώσεις», είπε επικρίνοντας την επιλογή τους να θέσουν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό τα μισθολογικά τους ζητήματα διασφαλίζοντας μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις αποδοχές τους. «Δενμπορεί να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών.Το μόνο αντικείμενο που είναι θεμιτό είναι η θεσμική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», σχολίασε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό παρατήρησε ότι είναι «τουλάχιστον αντιφατικό αυτός που έχει κατηγορηθεί για απειλή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης να αναγορεύεται ως εγγυητής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».
Ο κ. Τσίπρας, θύμισε ο κ. Βενιζέλος, στην συνέντευξη που παραχώρησε στη ΔΕΘ είπε ότι θεωρεί «αδιανόητο να κρίνει το ΣτΕ αντισυνταγματικό ένα νόμο και να κινηθεί αντίθετα με το δημόσιο συμφέρον γιατί το δημόσιο συμφέρον είναι να πάρουμε τα χρήματα από τις τέσσερις άδειες». «Αυτός που προκαλεί το θέμα και είναι ο θύτης έρχεται να εμφανιστεί ως κριτής, ως εγγυητής της λειτουργίας των θεσμών», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος διαφώνησε και με τη δήλωση του προέδρου του ΣτΕ οτι έχει ευθύνη να μην χειραγωγούνται οι δικαστές του, λέγοντας ότι ήταν λάθος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και φτάσαμε σε ένα τετελεσμένο γεγονός δικάζοντας με προσωρινή σύνθεση, τώρα να αρνείται να δικάσει σε διευρυμένη σύνθεση 31 δικαστών. «Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι προστάτης των δικαστών του. Έχουν μία ψήφο όλοι. Δεν έχουν ανάγκη από κηδεμόνα. Έχουν μία ψήφο όλοι», τόνισε. «Όλες αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης συνιστούν πρόβλημα θεσμικό, πρόβλημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης», πρόσθεσε σχολιάζοντας τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων. «Τελικά εκβιάζεται η δικανική τους συνείδηση», παρατήρησε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι η συνάντηση αυτή κρύβει σκοπιμότητα. «Υπάρχουν κενές θέσεις αντιπροέδρων οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Υπάρχουν κενές θέσεις αντιπροέδρων σε ανώτατα δικαστήρια και λειτουργεί ως επιχείρημα σε αυτούς», είπε.