Ένας επιπόλαιος Επίτροπος της Ε.Ε. για τους Τσάμηδες δοσίλογους της Κατοχής. Η προσωρινή αναδίπλωση.

“Αναληθή και απαράδεκτη” χαρακτηρίζει τη θέση του Γιοχάνες Χαν σχετικά με το ‘τσαμικό ζήτημα’ το ελληνικό ΥΠΕΞ. Αφελής και επιπόλαιος ο Επίτροπος, που αργότερα τα μπάλωσε ότι έκανε φραστικό λάθος. Όμως το όλο πρόβλημα παραμένει όπως έχει δείξει η ως τώρα πολιτική του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, με συγκεκριμένες πολιτικές προστασίες και συνεργασίες με το κόμμα των Τσάμηδων που υπήρξαν συνεράτες των Γερμανών κατα την διάρκεια της κατοχής και κατέφυγαν στην Αλβανία ως καταζητούμενοι δοσίλογοι.

Σε λάθος «χαμένο στην μετάφραση» απόδωσαν εκ των υστέρων-κατά τη γνωστή τακτική- στις Βρυξέλλες το ατόπημα στο οποίο υπέπεσε ο Αυστριακός Επίτροπος Γ. Χαν όταν απάντησε γραπτά σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μ. Σπυράκη αναφέροντας ότι μεταξύ των ανοικτών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι «η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσάμικο ζήτημα».

«Η απάντηση του Επιτρόπου Johannes Hahn σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ κας Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία είναι αναληθής και απαράδεκτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας. Ο επίτροπος Hahn με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ήδη του έχει ζητηθεί, και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το θέμα ξεκίνησε όταν μετά από ερώτηση της Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, ο Γιοχάνες Χαν απάντησε:

«Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις σχέσεις περιφερειακής συνεργασίας και καλής γειτονίας στις υποψήφιες χώρες και δυνάμει υποψηφίους. Στη δέσμη μέτρων του 2015 για τη διεύρυνση και στην έκθεσή της σχετικά με την Αλβανία, η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Αλβανία εξακολούθησε να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει επικαιροποιημένη αξιολόγηση στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων του 2016 για τη διεύρυνση, η δημοσίευση της οποίας έχει προγραμματιστεί για το επόμενο φθινόπωρο. Σε πολιτικό επίπεδο, η Επιτροπή έκρινε θετικά το γεγονός ότι η συχνότητα των επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των αρχών της Αλβανίας και της Ελλάδας έχει αυξηθεί. Μεταξύ άλλων, η επίσκεψη του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016 και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα τον Ιούνιο του 2016, στο πλαίσιο της 25ης επετείου της διμερούς συνθήκης φιλίας, αποτελούν ενδείξεις ανανεωμένης δέσμευσης. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εντάθηκαν, μεταξύ άλλων για τη βελτίωση του πλαισίου του πολιτικού διαλόγου.

Η Επιτροπή επικρότησε το γεγονός ότι οι δύο χώρες εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα. Η Επιτροπή επικρότησε τις προσπάθειες αυτές, εκφράζοντας επιδοκιμασία για τις εν λόγω σημαντική νέα διπλωματική δέσμευση, σε ανταλλαγή επιστολών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας».