Φράχτες στα σύνορα υψώνει η Βουλγαρία;

“Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώρες μας σε ουδέτερη ζώνη φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σε περίπτωση που Γερμανία και Αυστρία κλείσουν τα σύνορά τους. Είμαστε έτοιμοι να τα κλείσουμε κι εμείς” είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σε συνάντηση που είχε στις 24.10.15 με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στη Σόφια.

Τρείς μήνες αργότερα το ζήτημα επανέρχεται πιο σοβαρό από ποτέ. Οι κινήσεις μπλοκαρίσματος των συνόρων που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες από πλευρά της ΠΓΔΜ, καθώς και η οχύρωση των συνόρων της Βουλγαρίας, μοιάζουν να είναι η αρχή ενός οργανωμένου σχεδίου αποκοπής της Ελλάδος από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το “Ευρωπαικό σχέδιο Β για την προσφυγική κρίση” είναι μια πρωτοβουλία της Ουγγαρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Πολωνίας και προβλέπει τη μετατροπή της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ σε 2η ευρωπαική γραμμή άμυνας, ενισχύοντας τα σύνορά των δύο χωρών με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ανύψωση σιδερένιων φρακτών.

Το σχέδιο συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του Μπορίσοφ και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας κ. Βίκτορ Όρμπαν. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας προς το παρόν προτίμησε να μην λάβει επίσημη θέση, δηλώνοντας πως προτιμά να τοποθετηθεί στην σύνοδο των ηγετών των χωρών του Βίζενγκαρντ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου στην Πράγα. Πιθανολογείται πως έχει λάβει σοβαρά υπόψη του την άποψη του πρώην πρεσβευτή της Βουλγαρίας και τέως διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων κ. Λιουμπομίρ Κιουτσούκοφ ο οποίος σε άρθρο του έχει τοποθετηθεί επί του θέματος πιο σκεπτικιστικά: “Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τα Βαλκάνια άρχισαν επιτέλους να λειτουργούν ως οικονομική περιοχή. Μόνο η Βουλγαρία έχει εμπορικές συναλλαγές ύψους 9 δισ. λέβα με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Η δημιουργία εσωτερικών συνόρων μπορεί να σταματήσει αυτή τη δραστηριότητα, οι δε φράκτες να ξυπνήσουν παλιά πάθη στην περιοχή”.

Παρά ταύτα η εφημερίδα της Σόφιας “ΣΤΑΝΤΑΡΤ” με τίτλο “Κάνουν την Ελλάδα γκέτο προσφύγων” υποδαυλίζει το ήδη εύφλεκτο κλίμα των σχέσεων Ελλάδας Βουλγαρίας αναφέροντας: ” Εάν η Ε.Ε. θέσει πραγματικά την Αθήνα σε καραντίνα, η Βουλγαρία θα χρειαστεί επειγόντως φράχτη στα συνορά της με την Ελλάδα. Διαφορετικά, μετά το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ, το προσφυγικό κύμα θα κατευθυνθεί προς εμάς. Ο Μπορίσοφ έχει περάσει πια την ηλικία που οι άντρες πιστεύουν στα παραμύθια, γι’ αυτό δεν θα χάσει χρόνο σε φλυαρίες περί “Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης”. Αυτή η αλληλεγγύη έχει εκλείψει και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα το καταλάβει όταν δεί την χώρα να γίνεται μια απέραντη προσφυγική κατασκήνωση. Η Βουλγαρία πρέπει να πράξει ότι είναι δυνατόν το συντομότερο, για να αποφύγει την θλιβερή μοίρα της Ελλάδας.