Το εμπόριο των μελισσών συντελεί στην εξάπλωση ενός θανατηφόρου ιού τους

Οι άνθρωποι ευθύνονται για τον αφανισμό των μελισσών στον πλανήτη, καθώς με το εμπόριο των αποικιών τους, μια θανατηφόρος ασθένεια των εντόμων, η οποία σήμερα έχει εξελιχθεί σε πανδημία, βρίσκει παράθυρο να εξαπλωθεί.

Ως γνωστόν, οι μέλισσες αποτελούν ζωτικά έντομα για τη γεωργία (επικονίαση φυτών και παραγωγή μελιού) και την οικονομία. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εξαφανιστεί εκατομμύρια αποικίες τους σε όλο τον κόσμο, σε βαθμός πλέον ανησυχητικό, από τον λεγόμενο «ιό των παραμορφωμένων φτερών» (DWV).

Μία διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τη Δρ. Λένα Μπάγιερ-Γουίλφερτ, από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Εξετερ, αναφέρει σε μελέτη της που δημοσιεύτηκε στο περιοδό «Science», ότι ο ιός, με τη βοήθεια του παράσιτου (ακάρι) βαρρόα που λειτουργεί ως φορέας, μπορούν να εξοντώσουν ολόκληρες κυψέλες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν γενετικά δείγματα μελισσών και βαρρόα από 17 χώρες, διαπιστώνοντας ότι η εξάπλωση του ιού των μελισσών είναι κυρίως ανθρωπογενής και όχι φυσική. Ως πηγή του προβλήματος εντοπίζονται τα μελίσσια στην Ευρώπη, από όπου ο ιός εξαπλώθηκε σε άλλες ηπείρους.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι σημερινοί διασυνοριακοί έλεγχοι είναι ανεπαρκείς και χρειάζεται αυστηροποίηση του καθεστώτος.