Το ΔΣ του Εθνικού συγκρίνει τον Αισχύλο με τον Ξηρό

Συνεχίζει το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου να μπουρδολογεί και να προσπαθεί με γελοία επιχειρήματα να υπερασπισθεί την πλευρά του τρομοκράτη. Με τις πλάτες προφανώς του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση στις 29.1.16 και ώρα 08:30, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωνε πως σέβεται μεν τον πόνο των συγγενών των θυμάτων αλλά πως η τέχνη μπορεί να κάνει ότι θέλει. Ήταν βέβαια πολύ ύποπτη και η ανάρτηση από ορισμένα site που την ανέβασαν στα “ψιλά” και μετά από μια ώρα την κατέβασαν. Έμοιαζε λίγο σα να προσπαθούσε να ηρεμήσει τα ακροαριστερά στοιχεία του κόμματος, αλλά χωρίς να τα βάλει με τηνΑμερικανική πρεσβεία η οποία είναι έτοιμη να “κόψει” στους Έλληνες τις βίζες προς τη χώρα της.

Το ΔΣ λοιπόν προσπάθησε να εμπλέξει και τον πασίγνωστο παγκοσμίως αρχαίο τραγωδό Αισχύλο, λέγοντας πως “δεν θα είχε εστιάσει στους “Πέρσες¨στον πόνο και στο θρήνο των εχθρών και μάλιστα λίγα χρόνια αφού αυτοί είχαν κατακάψει την χώρα του”. Και συνεχίζει ηλιθιωδώς το ΔΣ: ¨Πολεμιστές από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ζούσαν ακόμη όταν πρωτοανέβηκε η παράσταση. Κι απ΄ότι ξέρουμε δεν απειλήθηκε η σωματική τους κατάσταση”. Μα το γράφουν μόνοι τους και απ΄ότι φαίνεται δεν διαβάζουν ούτε αυτά που γράφουν. “ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ζούσαν ακόμη” και για Πέρσες ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ αντίστοιχα θρηνεί ο Αισχύλος, ΟΧΙ για ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ. Εκτός κι αν το ΔΣ πιστεύει πως οι Ξηροί και οι παρέες τους ήταν πολεμιστές. Τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ίσως θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά η Αμερικανική πρεσβεία αν δικαίως θα πρέπει να κόψει την βίζα στα μέλη της κυβέρνησης και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΓ: Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπαλώσει και την γκάφα του υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά, ο οποίος είτε ο ίδιος είτε το γραφείο του εξέδωσε μια αριστοτεχνικά γραμμένη ανακοίνωση στην οποία προσπαθεί να “γυρίσει” τις αντιδράσεις των θυμάτων και των συγγενών τους καθώς και όσων προσβάλλονται από την παράσταση κατά των ίδιων: “Η ίδια αυτή η κοινωνική ευαισθησία όσο και η μνήμη των θυμάτων προσβάλλονται από τις τυφλές αντιδράσεις απέναντι σε μια θεατρική παράσταση. Αυτές οι αντιδράσεις, που δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο περιεχόμενο ή τους σκοπούς μιας παράστασης, καθιστούν αδύνατη κάθε νηφάλια αποτίμηση του καλλιτεχνικού έργου και κάθε ουσιαστική δημόσια συζήτηση τόσο για τη μνήμη των θυμάτων όσο και για το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης βίας”. Μπούρδες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χρησιμοποιήσεις ένα ακραίο ή “απαγορευμένο” κείμενο -ακόμα και ενός τρομοκράτη- χωρίς να ερεθίσεις την κοινωνία, αλλά δεν ήταν τέτοια η πρόθεση της σκηνοθέτου. Θα μπορούσε να έχει αναφερθεί στα κείμενα του τρομοκράτη και όχι να τον συμπεριλάβει στους συντελεστές. Αλλά προφανώς επιδίωκε να διαφημίσει το έργο του. Αλλά αν λάβουμε υπόψη το ότι το ΔΣ συγκρίνει τον Αισχύλο με τον Ξηρό τότε είναι πολύ πιθανό το υπουργείο Πολιτισμού να έχει ήδη καταθέσει χρήματα στον τρομοκράτη ως αμοιβή για τα πνευματικά του δικαιώματα.