Τα άλογα μπορούν να αναγνωρίσουν συναισθήματα στα πρόσωπα των ανθρώπων

Βρετανοί ερευνητές επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι τα άλογα αναγνωρίζουν ανθρώπινα συναισθήματα και μάλιστα, όταν βλέπουν θυμωμένα πρόσωπα δείχνουν σημάδια στρες.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι μόνο οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα χαμόγελο και ένα μορφασμό, αλλά τώρα έχει βρεθεί ότι και τα άλογα είναι αρκετά έξυπνα, για να ξεχωρίζουν χαρούμενα και θυμωμένα πρόσωπα ανθρώπων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ αναφέρουν στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Biology Letters», ότι πραγματοποίησαν τεστ σε 28 άλογα ιπποδρομιών.

Οι επιστήμονες έδειξαν στα ζώα μεγάλες φωτογραφίες άγνωστων προσώπων ανδρών και επιβεβαίωσαν ότι τα άλογα αντιδρούσαν, θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με τα συναισθήματα των ανθρώπων.

Όταν το άλογο αντιδρά αρνητικά, τότε κοιτάζει κάτι κυρίως με το αριστερό μάτι του, το οποίο αντιστοιχεί στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου του, που επεξεργάζεται τα αρνητικά ερεθίσματα.

Εκτός από τις φωτογραφίες, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις αντιδράσεις των αλόγων, καταγράφοντας τους παλμούς της καρδιάς τους, οι οποίοι αυξάνονταν σημαντικά στη θέα θυμωμένων ανθρώπινων προσώπων, μία ένδειξη αυξημένου στρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άλογα αντιδρούν πιο έντονα στα αρνητικά παρά στα θετικά ερεθίσματα, πράγμα αναμενόμενο, καθώς ανέκαθεν έπρεπε να αναγνωρίζουν τις απειλές στο περιβάλλον τους.

Οι βιολόγοι πιστεύουν ότι τα άλογα και οι σκύλοι μάλλον είχαν μια έμφυτη ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων άλλων ζώων του είδους τους, την οποία επέκτειναν στους ανθρώπους για λόγους προσαρμογής, όταν εξημερώθηκαν από αυτούς.