Σόκαρε την υφήλιο η φωτογράφηση του Αϊ Ουέι Ουέι στη Λέσβο

Την σοκαριστική εικόνα του άψυχου σώματος του μικρού Αϊλάν Κουρντί αναπαρέστησε ο ακτιβιστής Κινέζος εικαστικός Αϊ Ουέι Ουέι σε παραλία της Λέσβου, για λογαριασμό του περιοδικού India Today, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση για το προσφυγικό δράμα. Τη φωτογραφία σκηνοθέτησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης και η ομάδα του ενώ φωτοφράφος ήταν ο Ροχίτ Τσάουλα, ο οποίος ταξίδεψε στην Λέσβο επί τούτου.

Η Σάντι Άνγκους συνδιοργανώτρια της έκθεσης India Art Fair, όπου εκτίθεται η φωτογραφία “Η πρωτότυπη φωτογραφία είναι εικονική, καθώς εμπεριέχει πολιτικό σχόλιο και είναι βαθύτατα ανθρώπινη. Η αρχική εικόνα του τρίχρονου Αιλάν σε στοιχειώνει και αποκαλύπτει την ουσία της προσφυγικής κρίσης και την απελπισία των ανθρώπων αυτών”. Ενώ με τον Μαχάτμα Γκάντι παρομοιάζει τον Αϊ Ουέι Ουέι ο διευθυντής του περιοδικού India Today, Γκαγιάτρι Τζαγιαραμάν. “Οταν του είπα πως θα τον συναντήσω στο εργαστήριό του, μου απάντησε: “Η παραλία είναι το εργαστήριό μου”.

Και συμπληρώνει ο καλλιτέχνης: «Είμαι Κινέζος μόνο χάρη στη γλώσσα και στο διαβατήριό μου. Είμαι αυτάρκης και δεν ανήκω πουθενά. Η κατάστασή μου δεν είναι αξιοζήλευτη, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρόσφυγα, καθώς διαθέτω ταξιδιωτικά έγγραφα – μπορώ να ταξιδέψω ελεύθερα, και είμαι έτσι σε ευνοϊκότερη θέση από τους πρόσφυγες που φθάνουν στις ακτές της Λέσβου και από όσους έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι αυτό. Πολλοί φίλοι μου, όμως, βρίσκονται ακόμη σε κινεζικές φυλακές, οι οικογένειές τους δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται και δεν έχουν πρόσβαση σε συνηγόρους και δικαστικά έγγραφα. Υπό μία έννοια είμαστε όλοι πρόσφυγες».

Ο Αϊ Ουέι Ουέι βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στα παράλια της Λέσβου συλλέγοντας κομμάτια από τις σωσίβιες λέμβους που ξεβράζονται με σκοπό την δημιουργία εικαστικού, ενώ παράλληλα συνδράμει στο έργο διάσωσης προσφύγων.