Συναγερμό για τη γρίπη έχει σημάνει το Υπουργείο Υγείας

Διπλάσιοι ασθενείς έχουν νοσηλευτεί μέχρι στιγμής από την αρχή της έξαρσης της φετινής εποχικής γρίπης σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα 171 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω σοβαρών επιπλοκών που παρουσίασαν από τη νόσο, ενώ 33 εξ’ αυτών έχασαν την μάχη με την ίωση, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί 4 ετών που δεν ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Πέρυσι την ίδια εποχή είχαν καταγραφεί 87 νοσηλείες και 28 θάνατοι.

Οι ειδικοί γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν πως η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα δίχως όμως να διευκρινίζουν εάν πρόκειται για την κορύφωση της επιδημίας, καθότι η πρόσφατη καλοκαιρία δεν ευνοεί την εξάπλωση της νόσου. Η μεγάλη έξαρση παρουσιάστηκε στην απότομη πτώση της θερμοκρασίας που συνέβη την 3η εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Υγείας προέβη λοιπόν σε έκτακτη ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των ιατρικών φορέων (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΕΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΠΥΥ κ.ά.) με σκοπό την αντιμετώπιση και αναχαίτιση της γρίπης. Σε σχετική εγκύκλιο που απεστάλλη από το υπουργείο προς όλα τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τους ιατρούς προτρέπει όλο το ιατρικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, στον προληπτικό αντιγριπικό εμβολιασμό, την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και προφύλαξης, αλλά και την έγκαιρη χρήση αντιιικών φαρμάκων από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων της γρίπης, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της ίωσης.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε στη σύσκεψη το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο ιατρικό προσωπικό αλλά και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Μόλις το 10% έχει κάνει αντιγριπικό εμβόλιο.