Στην πρέσα η κυβέρνηση για μεταναστευτικό – Μουζάλας: Οι Βρυξέλλες ζήτησαν στρατόπεδο 400.000 μεταναστών στην Αθήνα! – FT: Ακραίο σχέδιο για ανταλλαγή χρέους με πρόσφυγες

Εντείνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση για τους ελέγχους στα σύνορα, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να προχωρά σε μία δραματική αποκάλυψη ότι ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών έθεσε θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 400.000 μεταναστών στην Αθήνα και ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, στη Σύνοδο για το Μεταναστευτικό, στην Ολλανδία. Την ίδια ώρα, οι Financial Times κάνουν λόγο για σχέδιο ανταλλαγής του ελληνικού χρέους με πρόσφυγες, που φέρεται να έχει τη στήριξη του Βερολίνου, και σε μια πρώτη αντίδραση από τον Γιάννη Μουζάλα χαρακτηρίστηκε «εξωφρενικό».

mouzalasΟ αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο Βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300-400.000 μεταναστών στην Αθήνα». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βέλγος υπουργός είπε ότι υπάρχει περίπτωση να βγούμε από τη Σένγκεν και να κάνουμε push back στη θάλλασα, που είναι ποινικό αδίκημα και παράνομο.

Παράλληλα, ο Γιάννης Μουζάλας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την τροπή που παίρνει το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα: «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ. Η κατάσταση είναι δύσκολη για την χώρα μας…», είπε.

Στο μεταξύ, ένα δημοσίευμα από τους Financial Times, που αναφέρεται σε σχέδιο, το οποίο εξετάζουν αξιωματούχοι της ΕΕ, για ανταλλαγή ελληνικού χρέους με πρόσφυγες, προκαλεί σοκ στην Αθήνα.

«Είναι εξωφρενικό να γίνουμε η φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής», αντέδρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοινώνοντας ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος Φεβρουάριου και πως θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν στις αρχές Μαΐου.

Ο αρθρογράφος Gideon Rachman έγραψε στη βρετανική εφημερίδα ότι το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας θα είναι απλό: Η Ελλάδα θα συμφωνήσει να σφραγίσει τα βόρεια σύνορά της με τη βοήθεια της Ε.Ε., διακόπτοντας τη ροή μεταναστών στη βόρεια Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία θα συμφωνήσει σε μια μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς και σε άμεση οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Οι πρόσφυγες που θα καταφθάνουν στην Ελλάδα θα φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά, σε καταυλισμούς προσφύγων υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιστρέφουν στη Συρία (ή όπου αλλού πηγαίνουν) μόλις αποκατασταθεί η ειρήνη.

Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο, επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο οποίος τονίζει όμως ότι οι πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται. Οπως αναφέρει, αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν την «περίφραξη» της Ελλάδας με το κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, που είναι το βασικό μονοπάτι προς τα βόρεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο «φέρεται να έχει τη στήριξη του Βερολίνου».

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2015, το γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, ανέφερε σε ρεπορτάζ του ότι υπάρχει σκέψη να μειωθούν οι οικονομικές απαιτήσεις της Γερμανίας από την Ελλάδα σε περίπτωση που δεχθεί η ελληνική πλευρά να παραμείνουν περισσότεροι πρόσφυγες στη χώρα. Το περιοδικό επικαλούνταν πηγές από την γερμανική κυβέρνηση.