Πως μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι

Αν δεν είχε δημοσιεύσει την έρευνα το έγκριτο περιοδικό Business Insider ίσως και να είχε περάσει απαρατήρητη. Κι όμως επί 12 χρόνια ο επιφανής νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον, μελετούσε τον εγκέφαλο του μοναχού Μάθιου Ρίκαρντ όταν βρισκόταν σε κατάσταση διαλογισμού. Τα αποτελέσματα που κατέγραφαν οι 256 αισθητήρες που τοποθετούνταν στο κρανίο του μοναχού είναι εντυπωσιακά.

Τα εγκεφαλογραφήματα σκιαγραφούν έναν ιδιαίτερα φωτεινό εγκέφαλο σε σχέση με πριν εισέλθει σε διαλογισμό ο Μάθιου. Ο γεννημένος στη Γαλλία 69χρονος Θιβετιανός μοναχός όταν διαλογίζεται, ο εγκέφαλός του παράγει κύμματα γάμμα, τα οποία συνδέονται με την συγκέντρωση, τη συνείδηση, την μάθηση και την μνήμη, ενώ η έντονη δραστηριότητα στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου του αποδεικνύει πως ο μοναχός αισθάνεται ευτυχής και αισιόδοξος. Ο Μάθιου Ρίκαρντ μέσα από τις σελίδες του περιοδικού προσφέρει στον κόσμο τρείς συμβουλές που δείχνουν τον δρόμο για την ευτυχία.

“Σταματήστε να σκέφτεστε μόνο τον εαυτό σας. Γίνετε αλτρουιστές”.

“Γίνετε αλληλέγγυοι, αισθανθείτε με καλή πρόθεση τους γύρω σας”.

“Διαλογιστείτε 15 λεπτά την ημέρα. Ο διαλογισμός είναι η γυμναστική του μυαλού που θα σας κάνει να βιώσετε συναισθηματική ισορροπία και καλοσύνη”.

Παρεπιπτόντως το Business Insider συνάντησε τον Μάθιου Ρίκαρντ στο Νταβός της Ελβετίας κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το περιοδικό δεν διευκρινίζει αν ο μοναχός βρέθηκε εκεί ως επενδυτής ή ως ομιλητής. Γιατί ως γνωστόν τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, η έλλειψή τους όμως φέρνει την δυστυχία.