Περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Οι πιέσεις που δέχεται η κ. Μέρκελ στη χώρα της λόγω της αυξημένης ροής των μεταναστών, καθώς και η κάθετη πτώση της δημοτικότητά της, την έχουν οδηγήσει τρείς φορές από την αρχή του έτους, στους κόλπους της Άγκυρας και του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο συμφώνησε να συμπράξουν Τουρκία και Γερμανία προς την κατεύθυνση ανάμειξης του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ με εντατικές περιπολίες θα συμβάλει στην αποτελεσματική επιτήρηση του Αιγαίου, με στόχο την αναχαίτιση της μεταναστευτικής ροής. Έθεσε μάλιστα η κ. Μέρκελ και ζήτημα συνεργασίας Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς και την πρόθεσή της να βοηθήσει η Γερμανία την Τουρκική ακτοφυλακή στο έργο της.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκδηλώσει την πρόθεσή της για περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, όταν τελειώσουν τα 3 δις. ευρώ, αφού εξακριβωθεί όμως ότι τα χρήματα θα έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά. Από τη μεριά του ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε πως θα ενημερώσει την Ε.Ε. για το πως σκοπεύει να αξιοποιήσει τα χρήματα η χώρα του και ότι θα μεταβεί το συντομότερο στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής για να αποφασιστούν από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό του τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όλες αυτές οι κινήσεις της κ. Μέρκελ και η συγκαταβατική στάση του κ. Νταβούτογλου δεν αφήνουν αμφιβολίες για το πόσο ευνοείται η θέση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με την Άγγελα Μέρκελ για να ενημερωθεί για την εξέλιξη των συζητήσεων στην Άγκυρα, της κατέστησε σαφές πως η οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ με περιπολίες, θα αφορά τα Τουρκικά χωρικά ύδατα και όχι τα Ελληνικά. Ενώ αιχμές κατά της Τουρκίας άφησε η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέροντας σε σχετικό δημοσίευμα πως «Όποτε συναντώνται Μέρκελ και Νταβούτογλου ως δια μαγείας μειώνονται οι βάρκες με τους πρόσφυγες που περνούν από το Αιγαίο στα ελληνικά νησιά, γιατί αναλαμβάνουν δράση οι τουρκικές αστυνομικές αρχές, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες πρόσφυγες στα παράλια της Τουρκίας, γεγονός που δείχνει πως αν θέλουν μπορούν να ελέγξουν την επικράτειά τους».