Μια εικόνα από το μέλλον της κλιματικής αλλαγής, η εξαφάνιση της λίμνης Πουπό στη Βολιβία

Η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Βολιβίας, η Πουπό, αποξηράνθηκε πλήρως τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η ανάκαμψη θεωρείται πλέον αδύνατη.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ξηρασία εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων φαινομένων Ελ Νίνιο, αποτελεί τη βασική αιτία που στέρεψε. Όμως, υπάρχει κι ένας άλλος παράγοντας που συντέλεσε στην καταστροφή: είναι η εκτροπή των πηγών της, δηλαδή τα ποτάμια που την τροφοδοτούσαν, για την εξόρυξη και για τη γεωργία.

Οι κάτοικοι της περιοχής που ζούσαν από τις δραστηριότητες στη λίμνη σταμάτησαν τις αλιευτικές δραστηριότητες, πούλησαν τα ζώα τους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους παραλίμνιους οικισμούς.

Εικόνα NASA, Earth Observatory

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, την τελευταία τριετία περίπου ο μισός πληθυσμός έχει φύγει από την περιοχή για οικονομικούς λόγους, ενώ τουλάχιστον 3.250 κάτοικοι έχουν δεχθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Η στάθμη της λίμνης έχει μειωθεί στο μόλις 2% του αρχικού της επιπέδου, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η ζωή των ζώων, καθώς περίπου 75 είδη πτηνών έχουν εξαφανιστεί από τη λίμνη.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η λίμνη Πουπό έχει στερέψει. Η τελευταία φορά που αναφέρθηκε εξάτμισή της ήταν το 1994, όμως χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να επιστρέψει το νερό και να ανακάμψουν τα οικοσυστήματα.

Η πρώτη δορυφορική εικόνα δείχνει πώς ήταν η λίμνη στις 12 Απριλίου του 2013 και η δεύτερη που ελήφθη στις 15 Ιανουαρίου, παρουσιάζει ανάγλυφα πως κατέληξε.

Εικόνα NASA, Earth Observatory