Μετανάστες έριξαν τον φράχτη στο Κέντρο στα Διαβατά-Μπουτάρης: Η κατάσταση εκτός ελέγχου

Αγνωστος αριθμός προσφύγων, οι οποίοι φιλοξενούνταν στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, έριξαν τμήμα του φράχτη της περίφραξης και έφυγα από το στρατόπεδο, προκειμένου να συνεχίσουν το δρόμο τους προς τα σύνορα.

Η αστυνομία επισήμως διαψεύδει ότι οι πρόσφυγες έριξαν τμήμα της περίφραξης, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι άγνωστος αριθμός προσφύγων εγκατέλειψε το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

Οι πύλες του κέντρου στα Διαβατά παρέμεναν κλειστές την Πέμπτη, προκειμένου να ελεγχθεί η ροή προς την Ειδομένη, καθώς τα σύνορα το βράδυ της Τετάρτης και για τουλάχιστον 12 ώρες έκλεισαν ερμητικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Στο κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών φιλοξενούνταν περίπου 2.200 πρόσφυγες -κυρίως Αφγανοί- από το πρωί της Τετάρτης, όταν μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από την Ειδομένη, καθώς οι αρχές των Σκοπίων δεν επιτρέπουν την είσοδό τους στη γειτονική χώρα.

Γ. Μπουτάρης: Η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που βρέθηκε στην περιοχή, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι «η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου».

«Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτοί που φεύγουν, ή τουλάχιστον αυτό που είδα εγώ, είναι κυρίως νέα παιδιά. Έχουν τα σακίδιά τους, τις αποσκευές τους και έχουν πάρει τον δρόμο προς τα πάνω», είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Απ΄ ό,τι μου είπαν ο συνταγματάρχης και ο κ. Παπαθεμελής σήμερα το πρωί ήταν 2.100 άτομα. Τώρα, πόσοι έχουν φύγει δεν μπορώ να σας πω. Έχουν πάει προς τα πάνω, φεύγουν στα σύνορα. Δεν περιμένουν να έρθουν λεωφορεία να τους πάρουν. Η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου».

Πεζοί από τα Τέμπη

Επίσης, λίγο πριν από τις 11 το πρωί της Πέμπτης, οι μετανάστες που ήταν εγκλωβισμένοι στα Τέμπη από προχθές, αποφάσισαν να ξεκινήσουν πεζοί για την Ειδομένη, προσπερνώντας τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τους σταματήσουν δύο φορές.

Κι άλλοι στον Πειραιά

Το πρωί έφτασαν στον Πειραιά 1.352 άτομα με το «Blue Star Ι», από Χίο και Μυτιλήνη, ενώ αναμένονται και άλλοι.

20.000 στην Ελλάδα

Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 20.000 άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν να φύγουν, ενώ τα Σκόπια ανακοίνωσαν πως -προς το παρόν τουλάχιστον- μόλις 100 άτομα θα περάσουν την Πέμπτη τα σύνορα!