Μελαγχολικά τα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ypourgiko Symvoulio_db8Ένα χρόνο κλείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε λίγες ημέρες, στις 25 Ιανουαρίου, αλλά η υπογραφή του τρίτου μνημονίου από τον Αλέξη Τσίπρα, έχει αλλάξει την αριστερή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας πολλές σκληρές κόντρες και αντιπαραθέσεις που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης και την αποχώρηση της αριστερής πλατφόρμας. Το δημοψήφισμα και η επιβολή των capital controls ήταν δυο μέτρα-σταθμός που σφράγισαν την κυβέρνηση Τσίπρα.

Υπό την ασφυκτική πίεση των εταίρων-δανειστών και του ΔΝΤ η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έκανε πολλές υποχωρήσεις που τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα το προφίλ της στα πλατιά λαϊκά στρώματα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, παραπέμφθηκε στις καλένδες. Την ίδια τύχη είχε και το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε προφορικά, αλλά ουδέποτε ήλθε στη Βουλή.
Το μεγαλύτερο πλήγμα, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ το δέχθηκε στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, με την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας.
Από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, τη δεύτερη αριστερή κυβέρνηση της χώρας, έλειπαν επτά υπουργοί οι: Παν. Λαφαζάνης (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Γιάννης Βαρουφάκης (Οικονομικών), Νάντια Βαλαβάνη (αν. υπουργός Οικονομίας), Γιάννης Πανούσης (Προστασίας του Πολίτη), Δημ Στρατούλης (Κοινωνικών Ασφαλισεων), Ν. Χουντής (Ευρωπαικών Υποθέσεων) και Κ. Ήσυχος (Άμυνας).
Συγκεκριμένα εκτός ΣΥΡΙΖΑ και εκτός Βουλής βρέθηκαν 23 πρώην βουλευτές, όπως οι: Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαιτάνη, βουλευτής Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Κων. Δελημήτρος, βουλευτής Μαγνησίας, Ευαγ. Διαμαντόπουλος, βουλευτής Καστοριάς, Ζήσης Ζάνας, βουλευτής Πιερίας, Ιωάννης Ζερδελής, βουλευτής Λέσβου, Ηλίας Ιωαννίδης, βουλευτής Καβάλας, Μιχ. Κριτσωτάκης, βουλευτής Ηρακλείου, Αγλαία Κυρίτση, βουλευτής Επικρατείας, Θωμάς Κώτσιας, βουλευτής Ευρυτανίας, Κων. Λαπαβίτσας, βουλευτής Ημαθίας, Στάθης Λεουτσάκος, βουλευτής Πειραιώς, Ραχήλ Μακρή, βουλευτής Κοζάνης, Αθανάσιος Πετράκος, βουλευτής Μεσσηνίας, Στεφ. Σαμοίλης, βουλευτής Κέρκυρας, Αθανάσιος Σκούμας, βουλευτής Βοιωτίας, Ευγενία Ουζουνίδου, βουλευτής Κοζάνης,Αλεξάνδρα Τσανάκα, βουλευτής Καβάλας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Ελένη Ψαρέα, βουλευτής Μεσσηνίας, και ο Βασίλειος Κυριακάκης, βουλευτής Φθιώτιδος.
Εκτός όμως από τους προαναφερόμενους βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία, όμως είχε μια ιδιαίτερα θορυβώδη αποχώρηση. Η κυρία Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα και προσωπικά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγόρησε για μνημονιακό πρωθυπουργό.
Ωστόσο πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είδαν με ανακούφιση την αποχώρηση της από το κόμμα, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν συνεργάσιμη ούτε με τους συντρόφους της.
Εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές βρέθηκε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Μητρόπουλος
Μέγαλο πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ηταν η αποχώρηση του Μαν. Γλέζου (ευρωβουλευτής), που για το χώρο της αριστεράς είναι σύμβολο.
Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο Αλέξης Τσίπρας έχασε και τον υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος διαφώνησε με την ακολουθούμενη πολιτική.