Μας “άδειασε” από τη Σέγκεν και η Le Figaro

Mεθοδευμένη μοιάζει να είναι η έξοδος της χώρας μας από την Σέγκεν και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί που ήμασταν στα χαμόγελα με την Μέρκελ και τον Ολάντ και μιλούσαμε για απορρόφηση των μεταναστών εκ μέρους τους και είχε τεθεί άτυπα αλλά επί τάπητος η ανταλλαγή χρέους, αν παίζαμε ίσως το ρόλο του Λόνγκ Άιλαντ για την υπόλοιπη Ευρώπη, ξαφνικά μπήκαν στο παιχνίδι οι Τούρκοι για να εισπράξουν αυτοί μια οικονομική ενίσχυση και εμείς τους μετανάστες για τους οποίους πήραν τα χρήματα. Αυτά συνέβησαν όταν ο Πρωθυπουργός μας τουϊτάριζε σάχλες βλέποντας μπάλα με τον ομόλογό του στην Τουρκία.

Για να φτάσουμε τις τρείς τελευταίες μέρες να παρακολουθούμε άπραγοι ένα θρίλερ στο οποίο είμαστε οι πρωταγωνιστές. Στην αρχή ήταν μια φήμη. “Η χώρα μας εκτός Σέγκεν” και έμοιαζε τόσο εφιαλτικό που κάποια σάιτ έσπευσαν να σβήσουν τις βιαστικές αναρτήσεις τους. Ορίστε, όμως, που όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, οι φήμες βγαίνουν αληθινές. Μετά τα μισόλογα, έγιναν οι δηλώσεις και μετά οι διαψεύσεις για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα που λέει ότι στην πολιτική, η διάψευση γίνεται προς επίρρωση του ψεύδους. Σήμερα 28.1.16 η έγκριτη Le Figaro έγραψε: “Ελλάδα: Απειλείται η τουριστική περίοδος” και επισημαίνει πως “Η Κομισιόν προειδοποίησε την Ελλάδα ότι παραμέλησε τις υποχρεώσεις της στον τρόπο που διαχειρίστηκε τα σύνορά της και ότι της έδωσε τρίμηνη προθεσμία για να συμμορφωθεί, πριν αποφασιστεί η προσωρινή για 6 μήνες έξοδός της από την Σέγκεν.

Αν αναλογιστούμε πως οι τρείς μήνες είναι ο Φεβρουάριος, Μάρτιος και Απρίλιος, αυτό σημαίνει πως θα βρεθούμε απομονωμένοι εντός των συνόρων μας τον Μάιο, στην επίσημη έναρξη της τουριστικής μας περιόδου. Δηλαδή όσοι Ευρωπαίοι είχαν σκοπό να κάνουν τις διακοπές τους στην χώρα μας θα πρέπει να βγάλουν βίζα και να μην ξεχάσουν τα διαβατήριά τους στα αεροδρόμια. Συνεχίζει επίσης η “φίλη” Le Figaro στο δημοσίευμά της να μας χρυσώνει το χάπι λέγοντας πως στην ουσία ούτε θα αποβληθούμε ούτε θα εξαιρεθούμε από τη ζώνη Σέγκεν, απλώς θα τεθούμε σε προσωρινή καραντίνα, κάτι που προβλέπεται από τον κώδικα Σέγκεν. Ο κώδικας επίσης προβλέπει πως μπορεί να ανανεωθεί η “καραντίνα – αποβολή” ακόμα δύο φορές πριν την οριστική έξοδο.

Μαθαίνουμε επίσης πως στην σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης που έγινε την Δευτέρα στο Άμστερνταμ, με κοινό ανακοινωθέν οι Υπουργοί ζήτησαν από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να προετοιμάσει τη νομική διαδικασία για να μας κλείσουν τα σύνορα “προσωρινά” έως το 2017. Την πιο σκληρή στάση μάλιστα είχε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος ζήτησε να καταγράφει η Ελλάδα έναν έναν τους μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα της χώρας. Δεν διευκρίνησε βέβαια αν εννοεί και τους πνιγμένους. Ενώ ο μόνος που κράτησε ήπια στάση απέναντί μας ήταν ο Γερμανός (;) ομόλογός του Τόμας Ντε Μεζιέρ ο οποίος ζήτησε να μας δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο πριν την αποβολή μας από τη Σέγκεν. Η κυβέρνησή μας γνωρίζει κάτι επί του θέματος; Ο Υπουργός εσωτερικών ίσως; Αν όχι μπορούν να στείλουν ένα γραμματέα να αγοράσει την Le Figaro.