Κλειστός πάλι ο Προμαχώνας, έξαλλοι οι Βούλγαροι

Όπως δήλωσε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Στέργιος Λιτός «το τελωνείο επί ελληνικού εδάφους έκλεισε στις 2.30 το μεσημέρι για τα φορτηγά και τις νταλίκες» και πρόσθεσε «αποφασίσαμε ομόφωνα ότι δεν φεύγουμε από το μπλόκο, παραμένουμε στη θέση μας». Αυτή την απόφαση έλαβε η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο του τελωνείου του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Η απόφαση των αγροτών αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, καθώς οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών απειλούν με αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων σε όλο τους το μήκος «εάν οι Ελληνες διαδηλωτές δεν τερματίσουν τον δικό τους αποκλεισμό».

Υπενθυμίζεται ότι επί ελληνικού εδάφους στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ΄αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες, ενώ αναφορικά με την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων και των λεωφορείων, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι. Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Καστίδης «διευκολύνουμε την κυκλοφορία όταν διαπιστώνουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο».

Οι Βούλγαροι υποστηρίζουν ότι μόνο οι μεταφορείς τους έχουν υποστεί απώλειες άνω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα μεταφορών κ. Νάστιμιρ Ανανίεφ δήλωσε πως έως τώρα 40.000 Βούλγαροι έχουν ακυρώσει τις διακοπές τους στην Ελλάδα και περίπου 30.000 Ελληνες τα ταξίδια στη Βουλγαρία εξαιτίας των αποκλεισμών. Το πλήγμα στον τουρισμό, κυρίως της Ελλάδας, αναμένεται μεγαλύτερο την ερχόμενη εβδομάδα όταν στη Βουλγαρία με αφορμή την εθνική γιορτή, δεκάδες χιλιάδες Βούλγαροι παραδοσιακά πραγματοποιούν τετραήμερο στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας.