Εφαρμογή για κινητά “οδηγεί” με ακρίβεια τυφλούς

Κάποια κέρδη της Google ευτυχώς χρησιμοποιούνται για καλό, όπως συνέβη με την έρευνα που χρηματοδότησε με 1 εκατ. δολάρια, για την κατασκευή εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα “οδηγεί” τυφλούς, ακόμα και στις στοές του μετρό, με ακρίβεια πολύ μεγαλύτερη από αυτή του GPS. Την φιλόδοξη εφαρμογή με το όνομα “wayfindr” έχουν αναλάβει μια ομάδα 5 σχεδιαστών και ερευνητών που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο, το ένα μέλος μάλιστα είναι Έλληνας, ο Γιώργος Μανίνης.

Η ιδέα για το “wayfindr” ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν η “ustwo” ένα δημιουργικό γραφείο σχεδιασμού ψηφιακών υπηρεσιών, συνεργάστηκε με την RLSB μια φιλανθρωπική οργάνωση για άτομα με πρόβλημα όρασης. Σε συνέντευξη που έδωσε στο ”Έθνος” ο Γιώργος Μανίνης εξηγεί:

«Αρχικά σκεφτήκαμε να κάνουμε το αυτονόητο: μια εφαρμογή για κινητά που να πλοηγεί άτομα χωρίς όραση σε εσωτερικούς χώρους, όπου το GPS δεν λειτουργεί καλά. Ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, το GPS δεν έχει ακρίβεια κάτω από 10 μέτρα. Όμως, τα τελευταία 10 μέτρα κάνουν τη διαφορά. Αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τεχνολογία Bluetooth με ακρίβεια 2-5 μέτρων».

«Επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την ευεξία και την αυτοπεποίθηση ανθρώπων με προβλήματα όρασης, παρέχοντας μια ασφαλή και συνεπή εμπειρία μετακίνησης. Έρευνες δείχνουν ότι τέτοια άτομα οδηγούνται συχνά στην απομόνωση και την ανεργία. Αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην κοινωνικοποίησή τους ενώ θα ήθελαν να βγαίνουν περισσότερο από το σπίτι. Μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να κινηθούν αυτόνομα. Κάνουν μόνο λίγες διαδρομές στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να αλλάξει αυτό».

«Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει τρία δοκιμαστικά. Μόλις τελειώσαμε το δοκιμαστικό στο Euston, έναν πολυσύχναστο σταθμό του υπογείου στο Λονδίνο, ενώ συνεργαζόμαστε με το «Transport for London», έναν οργανισμό αντίστοιχο με τον ΟΑΣΑ. Το επόμενο βήμα είναι να ξεπεράσουμε το δοκιμαστικό στάδιο και να γίνει πραγματικότητα η πλοήγηση σε σταθμούς του υπογείου».

«Μέσα στο 2016 θέλουμε να δούμε τα πρώτα μέρη στο Λονδίνο να το έχουν ενεργοποιημένο. Πέρα από τους σταθμούς του υπογείου, θέλουμε να εξερευνήσουμε και τις ανάγκες πλοήγησης των ανθρώπων χωρίς όραση σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, μουσεία. Στην προσπάθειά μας θέλουμε να συμβάλουν προγραμματιστές, οργανισμοί που βοηθούν άτομα χωρίς όραση, διαχειριστές εσωτερικών χώρων, κέντρα καινοτομίας. Χτίζουμε μια ανοιχτή κοινότητα γύρω μας».

«Οι εκφράσεις του προσώπου αυτών που το δοκίμασαν μας λένε χίλιες λέξεις. Είναι μεγάλη αλλαγή με βάση τα σημερινά δεδομένα. Σε κάποιους φαίνεται αρκετά παράξενο να πλοηγούνται μόνοι τους, αφού μέχρι στιγμής έχουν συνηθίσει κάποιος να τους κρατάει το χέρι».

«Όταν μας προσέγγισε η google.org χαρήκαμε. Νομίζαμε ότι θα παίρναμε τη χρηματοδότηση μέσα σε έναν μήνα. Όμως η πραγματικότητα ήταν λίγο διαφορετική. Οι άνθρωποι της google.org μας έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το όραμά μας, το πλάνο υλοποίησης της ιδέας μας και τη γενικότερη στρατηγική μας. Ήθελαν να διασφαλίσουν ότι η εταιρεία θα είναι βιώσιμη και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης. Οι διαδικασίες κράτησαν τελικά ένα εξάμηνο».

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που η google.org τους έδωσε θετική απάντηση:

«Ακόμη το θυμάμαι. Ημασταν σε ένα δωμάτιο αργά το απόγευμα (αφού μιλούσαμε με Καλιφόρνια). Τα συναισθήματα όλων μας ήταν πολύ έντονα. Ουσιαστικά, ήταν η επιβράβευση των προσπαθειών μας αλλά και η αρχή ενός δύσκολου έργου».

Ο Γιώργος Μανίνης κατάγεται από τον Βόλο και σπούδασε στη σχολή Μηχανικών Σχεδίασης του πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Σύρο. Στη συνέχεια ακολούθησε τα βήματα των Ελλήνων που έχουν ικανότητες και φιλοδοξίες:

«Αρχικά δεν είχα βλέψεις για εξωτερικό, αλλά προς το τέλος των σπουδών στη Σύρο ένιωσα την ανάγκη να δοκιμάσω τον εαυτό μου σ’ ένα περιβάλλον όπου υπάρχει γερή κουλτούρα γύρω από τη σχεδίαση (design). Έτσι αποφάσισα να κάνω μεταπτυχιακό στο UCL στο Λονδίνο». Αντικείμενο των μεταπτυχιακών του σπουδών ήταν η Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή, ένα πρόγραμμα που συνδυάζει ψυχολογία, σχεδιασμό και τεχνολογία.