Ελπίδα για παραπληγικούς

Βιάστηκαν όλοι να γράψουν για επαναστατική εφεύρεση. Και είναι, αλλά αμφισβητώ την χρησιμότητά της σε ασθενείς με μέση οικονομική κατάσταση. Ο λόγος για το εμφύτευμα που κατασκεύασαν 39 επιστήμονες του Βασιλικού Νοσοκομείου της Μελβούρνης, το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιεί με νοητικές εντολές βιονικά μέλη ή εξωσκελετούς, δίνοντας τη δυνατότητα της κίνησης σε παραπληγικούς ασθενείς. Θυμίζει λίγο ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι γεγονός πως εφηύραν στεντ 30 μόλις χιλιοστών το οποίο θα εμφυτεύεται με καθετηρίαση από φλέβα του αυχένα στον φλοιό του εγκεφάλου στην περιοχή που ελέγχει την κίνηση.

Το στεντ έχει την δυνατότητα να δέχεται ηλεκτρικά σήματα από τον φλοιό και να τα προωθεί ασύρματα σε μια συσκευή που θα τοποθετείται στον ώμο των ασθενών, η οποία θα επεξεργάζεται και θα μεταφράζει τα σήματα, πριν με τη σειρά της δώσει εντολή για την κίνηση σε εξωσκελετούς. Το όλο σύστημα ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αλλά πολύ σύντομα θα τοποθετηθεί σε τρία παραπληγικά άτομα για να δοκιμασθεί στην πράξη. Μέχρι εδώ όλα έχουν καλώς και μπράβο στους επιστήμονες για την ανακάλυψη, αλλά ένα βιονικό σκέλος ή ένας εξωσκελετός κοστίζουν μια περιουσία. Αν στο μέλλον αυτές οι συσκευές γίνουν οικονομικά προσιτές για τον μέσο εργαζόμενο, τότε η ανακάλυψη θα μπορούμε να πούμε πως είναι εφαρμόσιμη.

Ουδείς βέβαια αμφισβητεί ότι το στεντ άνοιξε το δρόμο για άλλες νέες εφευρέσεις σε όλους τους τομείς της υγείας. Ήδη έχει δώσει ελπίδες στους επιστήμονες για τη δημιουργία βιονικού ματιού.