Εκρηξη «μαύρης» εργασίας βλέπει το 80% των πολιτών από την αύξηση των εισφορών

Σε αύξηση της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας θα οδηγήσει η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, εκτιμά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε έρευνα της Alco, που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Επίσης, οι πολίτες θεωρούν ότι αποτελεί αντικίνητρο για τις προσλήψεις το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με το Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ.

Ερευνα ΓΣΕΕ

Η κυβερνητική πρόταση δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, πιστεύει το 55% των ερωτηθέντων στην έρευνα για τη ΓΣΕΕ.

Η συντριπτική πλειονότητα (80%) εκτιμά ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα οδηγήσει στην αύξηση της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας.

Σε ερώτηση «αν συμφωνείτε με την επιλογή της κυβέρνησης να πέσει όλο το οικονομικό βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τους νέους ασφαλισμένους», το 80% απαντά όχι.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ερωτηθέντες αν θεωρούν ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, απαντούν σε ποσοστό 54% ναι, 23% όχι, ενώ το 23% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων, το χρονικό διάστημα από 25 έως 29 Ιανουαρίου.

Ερευνα ΕΒΕΑ

Την ίδια ώρα, το Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ δείχνει ότι το 80% των πολιτών θεωρεί ότι αποτελεί αντικίνητρο για προσλήψεις το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Ακόμη, το 62% θεωρεί πως η κυβερνητική πολιτική ακολουθεί λανθασμένη πορεία, με αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα. Αντίθετα, μόλις το 17% χαιρετίζει την πολιτική της κυβέρνησης.

Τέλος, το 80% των πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξο για την πορεία των δημοσίων οικονομικών και το 79% για την προσωπική του οικονομική κατάσταση.