Δεν βιάζεται το κουαρτέτο να επιστρέψει στην Αθήνα

Σκληρό ροκ παίζει το κουαρτέτο την ελληνική κυβέρνηση. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για να ξεμπλοκάρουν οι δόσεις προς την Αθήνα, οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται ότι δεν βιάζονται.

Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους μάλιστα το κουαρτέτο σκόπιμα δεν έρχεται στην Αθήνα, προκειμένου να πιεστεί ακόμη περισσότερο η ελληνική κυβέρνηση και να προβεί σε μεγαλύτερες υποχωρήσεις.
Όπως είναι σήμερα το τοπίο κάνεις δεν μπορεί να υποστηρίξει με ακρίβεια ποτέ θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Ερωτηθείς για το θέμα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βάλντις Ντομπρόβσκις έδωσε μια απάντηση.
«Η δουλειά προχωρά σε ένα πλήθος κατευθύνσεων, στο πώς η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, στο συνταξιοδοτικό, στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, στον εκμοντερνισμό της δημόσιας διοίκησης. Τα κλιμάκια για τα δημοσιονομικά βρίσκονται στην Αθήνα κι ελπίζω να ανοίξουν το δρόμο για τους επικεφαλής όλων των θεσμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βασικό σημείο τριβής που καθυστερεί την έναρξη της διαπραγμάτευσης είναι σε αυτή τη φάση το δημοσιονομικό κενό, η κατάσταση του οποίου όμως επιδεινώνεται όσο δεν προχωρούν οι συζητήσεις, καθώς πολλά θέματα είναι συνδεδεμένα με την επιστροφή των επικεφαλής και άρα η κυβέρνηση αδυνατεί να νομοθετήσει μονομερώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς το ΟΚ των τροϊκανών είναι αμφίβολο αν τελικά θα ανοίξει το TAXIS στις αρχές Μαρτίου για να αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στερώντας ζεστό χρήμα από τα ταμεία.