Άδειες Μονάδες Εντατικής θεραπείας, σε ράντσα οι ασθενείς της γρίπης

Χαρακτηριστικό του χάους που επικρατεί στο σύστημα Υγείας της χώρας είναι, πως εν μέσω της χειρότερης έξαρσης εποχικής γρίπης των τελευταίων ετών, ουδείς γνωρίζει πόσες κλίνες εντατικής θεραπείας λειτουργούν στην επικράτεια. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε χθές 4.2.2016 πως στην Αθήνα λειτουργούσαν περίπου (;) 175 κλίνες, ενώ παρέμεναν κλειστές περίπου (;) 60 λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ίδια στιγμή που στον ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι 3.821 άνεργοι γιατροί, ενώ έχουν δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας 360 ευρώ τον μήνα, οι 1.259. Χωρίς να λάβει κανείς υπόψη πως από το 2011 και μετά έχουν μεταναστεύσει αναζητώντας εργασία 5.406 γιατροί. Κατά τα άλλα η χώρα έχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού, εκτός κι αν ψάχνουν γιατρούς που να είναι συγγενείς της συγκυβέρνησης.

Χωρίς καμμία αιδώ λοιπόν από τους κρατικούς φορείς, χωρίς να διαβάσουμε κάποια απολογία, μια δικαιολογία έστω προς τους συγγενείς της, προς τους υπόλοιπους ανώνυμους πολίτες που ταυτίζονται με αυτή, απεβίωσε σε ράντσο μια ανώνυμη 55χρονη από λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο Σωτηρία περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Γιατί αν ήταν επώνυμη, προφανώς θα είχε βρεθεί κρεβάτι και θα ζούσε, σε διαφορετική περίπτωση, αν απεβίωνε η επώνυμη, θα έδινε τροφή σε κανάλια και εφημερίδες για μέρες, χώρια ότι μπορεί να άνοιγε εκτάκτως και καμμιά ΜΕΘ παραπάνω. Τουλάχιστον ανέφερε την περίπτωσή της ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στη γενικότερη καταγγελία του για την έλλειψη κλινών. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, η λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ Αθηνών αριθμεί 40- 50 ασθενείς ημερησίως. Λόγω της γρίπης βέβαια την Δευτέρα 1.2, στη λίστα υπήρχαν 75 διασωληνωμένοι ασθενείς, την Τρίτη 2.2, ήταν 73 και την Τετάρτη 3.2, ανέμεναν ΜΕΘ οι 66 καθότι είχαν προωθηθεί σε κλίνες οι 7 ασθενείς.

Την παραίτησή του έθεσε στην δικαιοδοσία του υπουργού Υγείας ο συντονιστής διευθυντής του Β’ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, κ. Γ. Οικονομόπουλος, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που έχουν ως αποτέλεσμα να λειτουργεί ένα μόνο χειρουργείο σε ημέρες εφημερίας για τις ανάγκες των ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα και αναφέρεται σε περιστατικό της 3.2.2016 όπου ενώ ήταν σε εξέλιξη έκτακτο χειρουργείο, και ειδοποίησε εγκαίρως το ΕΚΕΠΥ πως δεν διέθετε ούτε ΜΕΘ ούτε χειρουργείο για άλλο περιστατικό, η απάντηση που έλαβε ήταν να δεχτεί ασθενή με στεφανιαία νόσο και ασταθή στηθάγχη σε ράντσο.

Έκκληση επίσης προς το κράτος κάνει και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ότι αντιμετωπίζει την ακτινοθεραπεία με απαξίωση. Στον Άγιο Σάββα, οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία φτάνουν τους 6 – 7 μήνες , ενώ στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μόνο 27 μηχανήματα από τα 70 που θα έπρεπε να λειτουργούν με βάση τις ανάγκες των ασθενών.