Χωρίς Σταθόπουλο, Μενουδάκη, Σωτηρέλη, Τζιτζικώστα, Χρυσόγονο αλλά με Γ. Κιμούλη η Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Φτωχή σύνθεση από πλευράς επιφανών και ειδικών, ενώ από τον χώρο της ΝΔ διατυπώνεται ενοχλήσεις για την συμμετοχή στην Επιτροπή των κ.κ. Μίχαλου και Αγοραστού.

«Παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τα μέλη που συγκροτούν την Οργανωτική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Διότι, στόχος μας είναι να μη χάσουμε ως χώρα μία μεγάλη ευκαιρία, Συνταγματική Αναθεώρηση δεν γίνεται κάθε μέρα, δεύτερον, να μη χάσουμε την ευκαιρία, αξιοποιώντας και καταγράφοντας όλες τις απόψεις», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει τη διαδικασία, αυτή θα είναι η διαδικασία, η κοινοβουλευτική».

«Θέλουμε, όμως, πριν από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο τελευταίος βουλευτής, τα κόμματα, η Βουλή ως συλλογικό υποκείμενο, να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τις συμπτώσεις και τις πιθανές συνθέσεις, μέσα από μία πλατιά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου», επεσήμανε.

«Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικης ζώης», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση, σημειώνοντας ότι δεν κατέστη δυνατόν να ανταποκριθούν όλοι όσοι προσκλήθηκαν, για λόγους που είχαν να κάνουν με τις προσωπικές υποχρεώσεις τους.

Ο δημόσιος διάλογος θα κρατήσει μέχρι την άνοιξη του 2017. Όπως έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει και σε επίπεδο φορέων και τοπικών κοινωνιών. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα οριστεί μια επιστημονική επιτροπή η οποία θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις που θα έχουν κατατεθεί, ούτως ώστε να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως η συνταγματική αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί στην επόμενη Βουλή, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Οι απουσίες επιφανών

Παράλληλα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο το μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλος να αποδεχτεί την πρόταση να οριστεί επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής για την αναθεώρηση. Σε συνέντευξή του στον 9,84 αποκάλυψε ότι είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος του πρότεινε να συμμετέχει και στην πρώτη επιτροπή.

«Δεν δέχθηκα να μετάσχω διότι η σκέψη του πρωθυπουργού είναι να αρχίσει η όλη διαδικασία με μια δημόσια διαβούλευση σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η διαδικασία δεν μου πάει» είπε ο Μιχάλης Σταθόπουλος και πρόσθεσε: «Αν γίνει μια επιτροπή με τις προδιαγραφές που σας είπα, επιστημονική και υπερκομματική, όπου θα υπάρχουν μέσα όλες οι απόψεις, τότε το συζητώ. Ο πρωθυπουργός αυτό νομίζω ότι το κατανόησε». Δεν αποδέχτηκαν επίσης προτάσεις να γίνουν μέλη της επιτροπής ο ανώτερος δικαστικός Κ. Μενουδάκης, ο γνωστός συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας αλλά και ο συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Χρυσόγονος ο οποίος έχει ενοχλήσει το Μαξίμου με κριτικές του τοποθετήσεις. Αρνήσεις επίσης λέγεται ότι υπήρξαν από επώνυμα πρόσωπα και ειδικούς από τους χώρους των πανεπιστημίων, της Δικαιοσύνης, των επιχειρήσεων και του πνευματικού κόσμου.

Τα πρόσωπα και οι αντιδράσεις

Πρόταση και στον Τζιτζικώστα έκανε ο Τσίπρας για την Επιτροπή για το Σύνταγμα
Αντιδράσεις για την επιλογή του Πέτρου Παραρά, λόγω του χουντικού του παρελθόντος – «Non paper» του Μαξίμου απαντά στην κριτική της ΝΔ

Παρότι τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου πήραν «φωτιά» το τελευταίο 24ωρο, για την Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να βρει ούτε έναν…Συνταγματολόγο να εντάξει στην ομάδα διαλόγου, ενώ ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την επιλογή του ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη.

Ήδη η επιτροπή «Τσίπρα» αμφισβητείται από μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, για να αναλάβει το μείζον πολιτειακό ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, αφού ορισμένα από τα μέλη της – που απαρτίζεται κυρίως από πανεπιστημιακούς – δεν παρουσιάζουν την απαραίτητη εμπειρία, ενώ έχουν διατυπωθεί δημόσιες επιφυλάξεις για την επιλογή του κ. Πέτρου Παραρά, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος συμμετείχε στην Επιτροπή εκλαΐκευσης του Συντάγματος της Χούντας.

Υπό αυτή την ιδιόμορφη σύνθεση, λοιπόν, η Επιτροπή έχει σκοπό τη διεξαγωγή διαλόγου και συνομιλιών με στόχο την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017, και στη συνέχεια θα παραδώσει στη Βουλή τα αποτελέσματα του διαλόγου. Αυτό μάλιστα παρουσιάστηκε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη της επίσημης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής.

Οι στόχοι του Μαξίμου

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου πρόκειται να αναλάβει τη διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε εθνική κλίμακα. Αποστολή της Επιτροπής είναι η διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και εκδηλώσεων διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Διάλογος θα διεξαχθεί επίσης μέσω ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου κάθε πολίτης θα δύναται να καταθέτει τις προτάσεις του.

Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από τη δημόσια αυτή διαβούλευση θα συγκεντρωθούν με τη διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα “πως παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία». «Θέλουμε, όμως, πριν από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο τελευταίος βουλευτής, τα κόμματα, η Βουλή ως συλλογικό υποκείμενο, να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τις συμπτώσεις και τις πιθανές συνθέσεις, μέσα από μία πλατιά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου. Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε ότι η παρούσα διαδικασία δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει την εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία και επεσήμανε πως είναι σημαντικό να ακουστεί η άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά:

Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν:

Από τον ακαδημαϊκό χώρο:

Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ
Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE
Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής,

Από τον επιχειρηματικό χώρο:

Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας

Από τον χώρο του πολιτισμού:

Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.

ΝΔ: Επιτροπή χωρίς θεσμική υπόσταση και κύρος

Οι διαδικασίες της αναθεώρησης του Συντάγματος ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή, αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «αντί γι’ αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος».

«Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα που οξύνονται κάτω από το κλίμα της κυβερνητικής κατάρρευσης», συμπληρώνει η ΝΔ, ενώ τονίζει ότι το Σύνταγμα έχει ανάγκη από ριζική αναθεώρηση.

«Non paper» του Μαξίμου για τις αντιδράσεις

«Η επιτροπή διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη. Ε, και;» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε απάντηση της κυβέρνησης με «non paper».

Και προστίθεται: «Με την ανακοίνωση της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση ξεκινά από σήμερα ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Είναι απολύτως κατανοητή η αρνητική στάση του κ. Μητσοτάκη και της ομάδας του. Στην δική τους ατζέντα βρίσκεται μόνο η υπεράσπιση της διαπλοκής, η εκπροσώπηση των καναλαρχών, η μάχη χαρακωμάτων του παλιού πολιτικού κατεστημένου, η υπονόμευση της διαπραγμάτευσης για ίδιο πολιτικό όφελος. Μέχρι εκεί μπορούν, μέχρι εκεί φτάνουν. Ο κοινωνικός διάλογος για το Σύνταγμα, είναι σύνθετο πρόβλημα και πολύ ψιλά γράμματα για τους κήρυκες των Χανίων. Δεν πειράζει. Ας μείνουν στο περιθώριο. Δικό τους πρόβλημα».