Υποβαθμίζεται περισσότερο ο ΕΟΠΥΥ: Λιγότερα έσοδα και επιχορήγηση το 2017 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Χειρότερες συνθήκες για ασφαλισμένους, για γιατρούς και υπηρεσίες υγείας, για τον ταλαίπωρο οργανισμό με νέα υποβάθμιση και με καλές ελπίδες αλλά απο το τέλος του ερχόμενου χρόνου.Υπολείπονται κατά 234 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2016, προβλέπονται τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ το 2017 σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, στο τέλος του 2017 ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσει πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση, το οποίο θα ανέλθει στα 333 εκατ. ευρώ. Κύρια αιτία για την αναπλήρωση του κενού θα είναι η σημαντική μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων του Οργανισμού, αποτέλεσμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων, που είναι σε εξέλιξη.

Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει απόκλιση στις κατηγορίες: διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια ιδιωτικών κλινικών, φυσικοθεραπείες, συμβεβλημένοι γιατροί και δαπάνες ασφαλισμένων του Οργανισμού, εξέλιξη που αποτυπώνει την επίπτωση της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών στις δαπάνες της περίθαλψης και την υπέρβαση δαπανών που δεν υπόκεινται στο μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate).

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, όσον αφορά τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ ειδικότερα, από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του ποσοστού εισφορά για υγειονομική περίθαλψη όλων των φορέων κύριας ασφάλισης από 4% σε 6% επί των κυρίων συντάξεων και στη θέσπιση αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις, αναμένονται να εισρεύσουν στον Οργανισμό μέσα στη χρονιά συνολικά 717 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι από το 2017 προβλέπεται αύξηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και θέσπιση αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους 717 εκατ. ευρώ, το 2016.

Αναφορικά με τα δημόσια νοσοκομεία, ο προϋπολογισμός του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ ως προς το σκέλος των εσόδων και των εξόδων αναμένεται ότι θα κινηθεί εντός των ορίων του αρχικού σχεδιασμού. Ωστόσο, όπως τονίζεται, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η εμφανιζόμενη συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων θα αντιμετωπιστεί από την ειδική χρηματοδότηση του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναμένεται να εξαλειφθεί πλήρως μέχρι τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους, με την προϋπόθεση της ύπαρξης επαρκούς χρηματοδότησης και της συνεχιζόμενης ταχείας υλοποίησης του προγράμματος πληρωμών. Οι γνωστές καλές ελπίδες που επενδύθηκαν τα τελευταία χρόνια για τον ΕΟΠΠΥ αλλά που ποτέ δεν δικαιώθηκαν.