Πούτιν: Κοινή βούληση Ρωσίας και Τουρκίας να “αποκαταστήσουν τον διάλογο και τις σχέσεις”

Την κοινή βούληση της χώρας του και της Τουρκίας να “αποκαταστήσουν τον διάλογο και τις σχέσεις” μεταξύ τους, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος υποδεχόμενος σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, έπειτα από εννέα μήνες διπλωματικής κρίσης, τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε από την πλευρά του πως οι τουρκορωσικές σχέσεις εισέρχονται σε μια “πολύ διαφορετική περίοδο” και πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.

“Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται παρά την πολύ περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι μας θέλουμε θα αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις, προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του τουρκικού λαού”, δήλωσε ο Πούτιν, έπειτα από μια χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επανέλαβε σήμερα πως η Ρωσία “τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας δράσης με μη συνταγματικό τρόπο”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Τουρκία “θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και πως η τάξη και ο συνταγματικός νόμος θα αποκατασταθούν” στη χώρα αυτή. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για το τηλεφώνημα που του έκανε στις 15 Ιουλίου, λέγοντας ότι “έδωσε μεγάλη χαρά στον λαό μας”.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εισέρχονται πλέον σε μια “θετική” φάση και πρόσθεσε πως η “αλληλεγγύη” ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα θα συμβάλει στη διευθέτηση των προβλημάτων στην περιφέρεια.

Ο Ερντογάν έφτασε στη Ρωσία συνοδευόμενος από υπουργούς, επιχειρηματίες, αλλά και τον αρχηγό της ΜΙΤ

Στις 10.00 το πρωί έφτασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.

Στο αεροσκάφος του Τούρκου Προέδρου ήταν και ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, γεγονός για το οποίο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αποτελεί έκπληξη.

Τον Τούρκο Πρόεδρο συνοδεύουν επίσης ο αντιπρόεδρος Μεχμέτ Σιμσέκ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ναμπί Αβτσί, ο Υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, ο Υπουργός Γεωργίας Φαρούκ Τσελίκ, ο Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Μεχντί Εκέρ, αλλά και ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Πηγή: newspepper.gr

SHARE