Ομπάμα: Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδος

«Εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής δημοκρατίας», ανακηρύχθηκε η 25η Μαρτίου από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Στο μήνυμά του για την εθνική μας επέτειο ο Αμερικανός Πρόεδρος στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση, για την στάση και την υποστήριξή που επιδεικνύουν στους πρόσφυγες

«Ανταποκρινόμενη σε μια συνεχή προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η Ελλάδα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε αμέτρητους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αναζητούν την ελευθερία από τις διώξεις και τη βία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα για την βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στους πρόσφυγες. Και προσθέτει:

«Ως Αμερικανοί στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας ως εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα λειτουργεί ως μια σημαντική γέφυρα η οποία βοηθά να ερχόμαστε σε επαφή. Στον πυρήνα μας, μοιραζόμαστε τους βαθείς δεσμούς του πολιτισμού και της οικογένειας και το σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των δημοκρατικών κρατών. Σε καλές και κακές περιόδους, μοιραζόμαστε μια κοινή δέσμευση για την ασφάλεια και την ελευθερία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ακόμα ότι «εμπνευσμένοι από το παράδειγμα της Αρχαίας Ελλάδας, οι ιδρυτές της Αμερικής χάραξαν πάνω στις ελληνικές αρχές για να καθοδηγούν τη δημοκρατία μας στη γέννησή της. Σχεδόν μισό αιώνα μετά που η αστερόεσσα κυμάτισε πάνω από τη χώρα μας, μια σημαία υψώθηκε σε μια βουνοκορφή στην Ελλάδα, και μια επανάσταση γεννήθηκε για να φέρει τη δημοκρατία πίσω στη γενέτειρά της και να θέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της στενής σχέσης που απολαμβάνουν τα δύο έθνη μας».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος και στην ελληνική ομογένεια, σημειώνοντας ότι, στην 195η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, γιορτάζεται η φιλία μεταξύ των δύο χωρών και τιμάται η συνεισφορά των Ελληνοαμερικανών στον εθνικό χαρακτήρα της Αμερικής.

«Οι κοινές ιστορίες μας αντανακλούν στις κοινές αξίες μας. Καθ’ όλο το χιλιοτραγουδισμένο παρελθόν μας, οι λαοί μας έχουν επικυρώσει τα θεμελιώδη ιδανικά που πρεσβεύουμε, εργαζόμενοι από κοινού για να διασφαλίσουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας, πάνω στα οποία έχουν οικοδομηθεί τα δύο έθνη μας. Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουν για πολύ καιρό σταθεί πλάι – πλάι για την υπεράσπιση της ελευθερίας και σήμερα, η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα μεταφέρει την κληρονομιά των παλαιών Ελλήνων που φώτισαν τον κόσμο μας, συνεχίζοντας να εμπλουτίζει την κοινωνία μας με μοναδικούς τρόπους» και συμπληρώνει:

«Παρακινώντας γενιές, η ελπίδα που υποκίνησε και τις δύο επαναστάσεις μας, εξακολουθεί να καίει στις καρδιές των Ελληνοαμερικανών και σε όλους εκείνους οι οποίοι σε όλη τη χώρα μας αναζητούν ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Ο πρόεδρος Ομπάμα, κλείνοντας, τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες παραμένουν σταθεροί στην αντοχή και την επιμονή τους, αν και αντιμετωπίζουν εξαιρετικές προκλήσεις:

«Την ημέρα αυτή ας προβληματιστούμε σχετικά με τους σχεδόν δύο αιώνες ισχυρών δεσμών μεταξύ των εθνών μας και ας δεσμευτούμε ξανά να εργαστούμε από κοινού για να ενισχύσουμε τις αντίστοιχες δημοκρατίες μας», καταλήγει.

Κι ένα περίεργο μήνυμα Κέρι…

Νωρίτερα είχε εκδώσει μήνυμα για την εθνική επέτειο της Ελλάδος και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Κέρι, το οποίο όμως προκάλεσε ορισμένες απορίες.

Ο κ. Κέρι έδωσε έμφαση στις διμερείς σχέσεις για το εμπόριο, τις επενδύσεις και «τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας», δίνοντας την εντύπωση ότι σε αυτούς τους τομείς υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις, τις οποίες όμως αγνοεί η κοινωνία.

Κλείνοντας το μήνυμά του ο κ. Κέρι μας εύχεται «ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια για το προσεχές έτος». Γιατί μόνο για το προσεχές έτος; Θα συμβεί κάτι μετά ή νόμισε ότι πρόκειται για πρωτοχρονιάτικο μήνυμα;