Μητσοτάκης: Οι πρόωρες εκλογές μάλλον από Μάρτιο. Οι 180 – 200 νέοι υποψήφιοι.

Μητσοτάκης: Μάλλον οι πρόωρες εκλογές από τον Μάρτιο. Οι υποψήφιοι να γίνουν υποψήφιοι βουλευτές για 180- 200 θέσεις. Μάλλον όριο ηλικίας τα 70 έτη, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.

Σε περίπτωση αυτοδυναμίας, έστω και μικρής η ΝΔ μπορεί να υπολογίζει ότι θα εκλέξει άλλους 80-85 επιπλέον βουλευτές από τον σημερινό αριθμό, δηλαδή θα διπλασιασθούν οπωσδήποτε σε περίπτωση πρωτιάς, καθώς θα φτάσουν τους 140. Με προσοχή θα γίνει η επιλογή γιών και θυγατέρων από πολιτικά τζάκια, χωρίς άλλα ισχυρά προσόντα σπουδών, καριέρας, κοινωνικής αποδοχής κλπ.

-«Πώς θα επιλέξω αυτούς με τους οποίους θα κυβερνήσει και θα ανανεωθεί κοινοβουλευτικά η ΝΔ»
Με βάση την εκτίμηση ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με σταυρό προτίμησης(κατά το Μαξίμου αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλο το 18μηνο ξαναρχίζει να μετράει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και όχι του Ιανουαρίου) πορεύονται στη ΝΔ . Ρεαλιστής και συγκρατημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν αποκλείει νωρίτερα πολιτικές εξελίξεις και γι αυτό ανακοίνωσε και επίσημα τη δημιουργία μητρώου πολιτικών στελεχών από το οποίο θα προκύψουν ουσιαστικά ανώτερα στελέχη της διοίκησης και οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ.

Οι 70 βουλευτές φέρονται ότι θα είναι πάλι υποψήφιοι(ακόμα και εάν ελάχιστοι έχουν φτάσει ή και ολίγον ξεπεράσει το ανώτατο όριο των 70 χρόνων, που θα τεθεί ως κριτήριο) , όπως και ορισμένα πρόσωπα από όμορους πολιτικούς χώρους, πλην της ΝΔ.. Δεδομένου , ότι οι περισσότεροι πρώτοι επιλαχόντες του 2015(πλην μονοεδρικών, διεδρικών και τριεδρικών) και ισχυροί πρώην βουλευτές έχουν ισχυρό δικαίωμα νέας υποψηφιότητας θεωρείται βάσιμο ότι περίπου 180- 200 θέσεις στα προσεχή ψηφοδέλτια θα καταληφθούν από υποψήφιους της νέας γενιάς, που θα δώσουν τον χαρακτήρα της γενικής ανανέωσης.

Σε περίπτωση αυτοδυναμίας, έστω και μικρής η ΝΔ μπορεί να υπολογίζει ότι θα εκλέξει άλλους 80-85 επιπλέον βουλευτές από τον σημερινό αριθμό ,δηλαδή θα διπλασιασθούν οπωσδήποτε σε περίπτωση πρωτιάς, καθώς θα φτάσουν τους 140. Με προσοχή θα γίνει η επιλογή γιών και θυγατέρων από πολιτικά τζάκια, χωρίς άλλα ισχυρά προσόντα σπουδών, καριέρας, κοινωνικής αποδοχής κλπ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους τόνισε ότι ακόμα και πριν από το Μάρτιο να γίνουν εκλογές «δεν υπάρχει λίστα» καθώς «η δική μου ερμηνεία είναι ότι έχει παρέλθει το 18μηνο» θεωρώντας ότι με βάση την ερμηνεία του συντάγματος θα πρέπει να υπολογιστεί το διάστημα από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Εκτίμησε μάλιστα ότι για να γίνουν εκλογές πριν από την άνοιξη του 2017 με λίστα θα πρέπει να φέρει νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας ωστόσο «θεσμική ακροβασία» μια τέτοια πρωτοβουλία και προσθέτοντας ότι «από τέτοιες θεσμικές ακροβασίες αυτή η κυβέρνηση, άλλο τίποτα».

Η ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Το άνοιγμα του κόμματος σε νέους ανθρώπους και τη δημιουργία μητρώου πολιτικών στελεχών παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για το μητρώο θα είναι δυνάμει υποψήφιοι του κόμματος στις επόμενες εκλογές, καθώς «δεν είναι δεδομένη η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια κανενός πολιτευτή».

Όπως υποστήριξε, η ΝΔ θα αυξήσει τη δύναμή της και αυτό δίνει μεγάλο περιθώριο ανανέωσης. Αναφερόμενος στο ηλικιακό κριτήριο διευκρίνισε: «Δεν πιστεύω σε αυστηρά όρια ηλικίας, ούτε πιστεύω ότι η ανανέωση έχει αποκλειστικά ηλικιακά χαρακτηριστικά. Έχει και ηλικιακά κριτήρια, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο υποψήφιος να είναι νέος στις ιδέες, να έχει επιστημονική επάρκεια και να έχει το ήθος που απαιτείται και αυτό είναι απαράβατος όρος συμμετοχής στα κοινά».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος δημιουργίας μητρώου στελεχών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Το μεγάλο ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε ως κόμμα είναι πώς κάνουμε πράξη την Ανανέωση και την Αξιοκρατία». Δίνοντας το πολιτικό πλαίσιο της δημιουργίας του μητρώου στελεχών τόνισε: «Πιστεύουμε ότι ο βασικός πολιτικός εκφραστής της πλατιάς μεταρρυθμιστικής συμμαχίας μπορεί να είναι μόνο η ΝΔ. Σύντομα θα έχουμε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σήμερα παρουσιάζουμε με ποιους θα τα κάνουμε όλα αυτά».

Εξηγώντας το σκεπτικό του, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Οι πολίτες αντιμετωπίζουν τα κόμματα με πολύ μεγάλη καχυποψία. Θεωρούν τα κόμματα ως κλειστά συστήματα. Τι μας λένε οι πολίτες: “Βλέπω όλο τους ίδιους και τους ίδιους στη ΝΔ, δεν υπάρχουν νέα πρόσωπα, μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μένει σε ισορροπίες μέσα στο κόμμα και δεν φέρνει καινούργιες δυνάμεις, πάλι με τους ίδιους θα κυβερνήσετε;”. Όταν εκλέχτηκα είχα δεσμευτεί σε μία μεγάλη ανανέωση, όχι μόνο σε ιδέες, αλλά και σε πρόσωπα. Είχα χρησιμοποιήσει τη φράση ότι η ΝΔ είναι ένα “μαγαζί γωνία” δίχως εμπόρευμα και εννοούσα, τόσο τις ιδέες, όσο και τα πρόσωπα. Αυτήν τη δέσμευση για ανανέωση οφείλω να την κάνω πράξη».

«Τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα: Όσον αφορά την τεχνοκρατική υποστήριξη του προγράμματός μας έχουμε λάβει πάνω από 1.000 βιογραφικά και 35 ομάδες εργασίας επεξεργάζονται πολιτικές θέσεις και τις θέτουν στην κρίση των οργάνων. Ταυτόχρονα, κάναμε και ένα τολμηρό άνοιγμα για τη χρηματοδότηση του κόμματος. Πάνω από 13.000 μέλη και φίλοι έχουν συμβάλλει για να στηρίξουν τη ΝΔ. Το κόμμα έχει πάνω από 400.000 μέλη. Αν το ένα τέταρτο είχαν τη διάθεση να προσφέρουν 20 ευρώ το χρόνο, θα συγκεντρώναμε ένα ποσό ενός εκατομμυρίου τον χρόνο για να καλύψουμε τις λειτουργικές ανάγκες μας και να απελευθερώσουμε την κρατική επιχορήγηση για την πληρωμή των χρεών μας. Έχουμε ενεργοποιήσει ομάδες εθελοντών» πρόσθεσε.

Ακολούθως, παρουσίασε τη δημιουργία του μητρώου πολιτικών στελεχών, λέγοντας: «Ενεργοποιούμε καινούργια πρόσωπα, δημιουργούμε μία νέα γενιά στελεχών, δημιουργούμε περισσότερες φωνές της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα, τα μέλη του μητρώου είναι δυνάμει υποψήφιοι για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ».

«Θέλουμε να ανοίξουμε το κόμμα σε πρόσωπα που δεν γνωρίζουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Τους βουλευτές και τα στελέχη τα ξέρουμε, θέλουμε αξιόλογους ανθρώπους από όλη την Ελλάδα που να θέλουν να ενεργοποιηθούν πολιτικά. Επιμένω σε αυτήν τη διαπίστωση, ότι τα κόμματα σήμερα δεν εμπνέουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη στους πολίτες».

Πώς θα δημιουργηθεί το μητρώο

Στη συνέχεια, η κ. Ρεβέκα Πιτσίκα, σύβουλος του προέδρου του κόμματος σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, παρουσίασε τη διαδικασία, με την οποία το κόμμα θα απευθυνθεί, κάνοντας χρήση των σύγχρονων μέσων του διαδικτύου, στους υποψηφίους για την εγγραφή στο μητρώο πολιτικών στελεχών. Εντός των προσεχών ημερών θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και μαζί και το βιογραφικό τους.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν για προσωπική συνέντευξη. Όσοι εγκριθούν θα ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και θα συμμετέχουν στην παραγωγή έργου μέσω των γραμματειών και των τομέων.

Τα κριτήρια είναι ακεραιότητα, επιρροή, συνέπεια, δημιουργική σκέψη, κοινωνική αντίληψη και κατανόηση, προσήλωση στο αποτέλεσμα και επικοινωνία.

Η διεύθυνση της πλατφόρμας είναι www:ananeosi.nd.gr.