Ληστρικοί όροι για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων σε σπίτια, θυρίδες και καταθέσεις στο εξωτερικό. Φόρος έως 60%.

Με απαισιοδοξία και αρνητικά σχόλια έγινε δεκτή η διαρροή από το Υπ. Οικονομικών για την συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών όσον αφορά τα κάθε είδους αδήλωτα (και μη φορολογημένα νομίμως ή μη δικαιολογούμενα επαρκώς) εισοδήματα, δηλαδή όσων χρημάτων βρίσκονται σε σπίτια και κάτω από τα στρώματα, σε θυρίδες τραπεζών και σε καταθέσεις του εξωτερικού. Ο φόρος έως 60%, που αποφασίστηκε καταρχήν για την αποκάλυψη των λεγόμενων <<αδήλωτων εισοδημάτων>> θεωρείται πρωτοφανής και εκτιμάται ότι το όλο μέτρο δεν πρόκειται να επιτύχει.

Άλλωστε τέτοιες προσπάθειες έχουν αποτύχει κατά το παρελθόν στην Έλλαδα, από την εποχή της διακυβέρνησης Καραμανλή, με αρμόδιο υπούργο τον Γ. Αλογοσκούφη, καθώς οι κύριες αιτίες της απόσυρσης των καταθέσεων, της απόκρυψης και της εξαγωγής στο εξωτερικό θεωρήθηκαν – και εξακολουθούν να ισχύουν – η ανασφάλεια, η κρίση στην οικονομία κλπ. Πολύ περισσότερο χωρίς τους ληστρικούς όρους που προτείνονται σήμερα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πληγές, μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχει επιτευχθεί συμφωνία η οποία προβλέπει την καταβολή φόρου από 50% έως 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων του παρελθόντος.

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει την καταβολή φόρου 50% για τις υποθέσεις που δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος, 55% για τις υποθέσεις που ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και 60% για τους φορολογούμενους με υποθέσεις για τις οποίες ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Με την καταβολή του φόρου οι φορολογούμενοι θα κλείνουν τις υποθέσεις τους και θα απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται περιθώριο δύο μηνών εντός του οποίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν, εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων τους. Μετά το πέρας της προθεσμίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους.

Το νομοσχέδιο για τη οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων όπως και αυτό για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελούν προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.