Δρίτσας: Το NATO δεν έχει αρχίσει να δρα στο Αιγαίο-«Μόνιμες» οι τουρκικές απαιτήσεις για «γκρίζες ζώνες»

Το NATO δεν έχει αρχίσει ακόμα να δρα στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων και μεταναστών και η Σύνοδος Κορυφής, τη Δευτέρα, ίσως δώσει το «πράσινο φως», εάν λυθούν τα ανοιχτά ζητήματα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», που αναφέρεται στις απαιτήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ για «γκρίζες ζώνες», με αφορμή την εμπλοκή της Συμμαχίας στη διαχείριση του προσφυγικού, ο υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για μόνιμες αξιώσεις της Άγκυρας που προσκρούουν πάντοτε στην πάγια αντίσταση της Αθήνας.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της αυστριακής Der Standard για το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής που προβλέπει πως παγιώνεται το κλείσιμο του περάσματος των Δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μάχη». «Τα σύνορα στα Δυτικά Βαλκάνια έχουν κλείσει, προσπαθούμε να μην παγιωθεί η κατάσταση», τόνισε.

Σχετικά με τις συνεχιζόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές εισροές, ο κ. Δρίτσας επισήμναε ότι το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα ελληνικά νησιά 878 άνθρωποι, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό, ειδικά συγκριτικά με το παρελθόν, όταν οι καθημερινές αφίξεις ανέρχονταν σε χιλιάδες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που φτάνουν στα νησιά μεταφέρονται στον Πειραιά, όπου αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 άτομα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας να αποσαφηνίζει πάντως ότι η Ελλάδα δεν θέλει τη μονιμοποίηση αυτών των προσωρινών δομών φιλοξενίας.