Δίνει ελπίδες το νέο σύστημα καθαρισμού από τα πλαστικά

Eδώ και αρκετά χρόνια οι περιβαλλοντολόγοι έχουν κρούσι  τον κώδωνα του κινδύνου για τους χιλιάδες τόνους πλαστικών που πετάμε σωρηδόν στη θάλασσα, μολύνοντας τα νερά και σκοτώνοντας χιλιάδες ζωντανούς οργανισμούς.

Μια ακτίνα ελπίδας έρχεται τώρα από τη Βόρεια Θάλασσα. Η ολλανδική εταιρία Ocean Cleanup δοκιμάζει τώρα ένα σύστημα φραγμάτων που επιπλέουν, 23 χλμ από την ακτή. Αυτό το σύστημα μαζεύει τα πλαστικά απόβλητα που βρίσκονται στη θαλάσσια επιφάνεια.

Τα πλαστικά που συγκεντρώνονται στέλνονται στη συνέχεια σε μονάδες ανακύκλωσης.

«Και στο παρελθόν, οι άνθρωποι είχαν σκεφτεί να καθαρίσουν τις θάλασσες, αλλά οι ιδέες που υπήρχαν στηρίζονταν σε βάρκες με δίχτυα που θα έβγαιναν έξω και θα μάζευαν τα πλαστικά. Αλλά το πρόβλημα με αυτή την ιδέα είναι ότι δεν θα σκότωνε μόνο όλη τη θαλασσινή ζωή, αλλά θα ήταν πανάκριβη και θα χρειαζόταν 79.000 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή της» αναφέρει στο Euronews ο Μπόγιαν Σλατ, ιδρυτής της Ocean Cleanup.

 

Το πρωτότυπο έχει 100 μέτρα μήκος και μοιάζει σαν μια σειρά από λουκάνικα από καουτσούκ. Θα δοκιμαστεί στις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στη Βόρεια Θάλασσα για έναν χρόνο.

Αν αυτή η τεχνολογία πετύχει, θα μπορεί να μπει σε κανονική εφαρμογή μέχρι το 2020. Σύμφωνα με την εταιρία που την εξέλιξε, μέσα σε 10 χρόνια, μπορεί να μαζέψει το ήμισυ του μεγάλου όγκου απορριμμάτων του Βόρειου Ειρηνικού, τα οποία συγκεντρώνονται σε μια περιοχή, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων.

 

Πηγή:news.gr