Αφαιρούνται μετάλλια από την 40χρονη Πηγή Δεβετζή λόγω διπλού ντόπινγκ. Μένουν οι άλλες διεθνείς διακρίσεις της.

Έχει αποσυρθεί από ετών. Προηγήθηκε ο πρωταθλητής Λ Σαμπανης. Δύο χρόνια, αρκετά μετάλλια και σπουδαίες επιδόσεις διαγράφηκαν από την αθλητική καριέρα της Πηγής Δεβετζή ύστερα από τη δημοσίευση της παγκόσμιας ομοσπονδίας (ΙΑFF) της λίστας με τους αθλητές που έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Από τις 31 Αυγούστου του 2007 έως τις 30 Αυγούστου του 2009 ακυρώνονται όλα τα αποτελέσματα της Ελληνίδας πρωταθλήτριας καθώς είχε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κάνει χρήση στανοζολόλης.
Από τον περασμένο Νοέμβριο, είχε γίνει γνωστό ότι η αθλήτρια είχε βρεθεί θετική σε επανέλεγχο που είχε γίνει στο δείγμα που έδωσε το 2007. Τότε, συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οσάκα όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Από τη στιγμή που υπήρχε η ενημέρωση στον ΣΕΓΑΣ αποτελούσε θέμα χρόνου πότε θα βγει και η επίσημη απόφαση για τιμωρία από την ΙAAF.

H απόφαση της IAAF για την ακύρωση όλων των αποτελεσμάτων της Πηγής Δεβετζή για τη διετία 2007-2009 σημαίνει ότι εκτός από το χάλκινο μετάλλιο της Οσάκα θα χάσει και το χάλκινο μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ενώ αυτή τη διετία είχε κατακτήσει, επίσης, χάλκινο μετάλλιο στο τελικό των Γκραν Πρι, στη Στουτγκάρδη, με άλμα 14,75, (τριπλούν), χρυσό μετάλλιο στο μήκος στους παγκόσμιους στρατιωτικούς αγώνες (Ινδία) με άλμα στα 6,69, χρυσό μετάλλιο στο βαλκανικό κλειστού (μήκος) με άλμα στα 6,85 ενώ στο παγκόσμιο κλειστού της Βαλένθια είχε καταρρίψει δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν και με άλμα στα 15,00 ήρθε 2η.

Χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, η Ελληνίδα αθλήτρια έχασε από την IAAF και τη ΔΟΕ τα χάλκινα μετάλλια στο τριπλούν που κατέκτησε στο Παγκόσμιο της Οσάκα το 2007 και στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008. Τα αποτελέσματά της για το παραπάνω χρονικό διάστημα ακυρώθηκαν και στους πίνακες των αποτελεσμάτων δεν υπάρχει το όνομά της. Η Δεβετζή, που έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, φέρεται να έχει κάνει χρήση της ουσίας «στανοζολόλη».

Το 2010 είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό για άρνηση υποβολής σε έλεγχο ντόπινγκ (της είχε ζητηθεί το 2009 στην Ουκρανία), ενώ πριν από δέκα μήνες (Νοέμβριο) ο ΣΕΓΑΣ είχε επιβεβαιώσει το θετικό δείγμα της από το 2007 μετά από επανέλεγχο. Πριν από λίγες ημέρες το «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» δημοσίευσε ότι βρέθηκε θετικό δείγμα της και για το 2008 στο Πεκίνο και πλέον η διεθνής ομοσπονδία ακύρωσε τα αποτελέσματά της από τις δύο διοργανώσεις.

Για την ιστορία είναι η δεύτερη φορά που αφαιρείται μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες από Έλληνα αθλητή μετά το χάλκινο του Λεωνίδα Σαμπάνη το 2004 στην άρση βαρών και το πρώτο από αθλητή στίβου. Η Δεβετζή στο Πεκίνο είχε πάρει το χάλκινο με άλμα στα 15.23μ, μετάλλιο που τώρα πηγαίνει στην Όλγκα Ριπακόβα από το Καζακστάν που ήταν 4η με 15.11μ. Το χρυσό παραμένει στα χέρια της Φρανσουά Μπανγκό Ετονέ (Καμερούν, 15.39μ) και το ασημένιο στην Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία, 15.32μ).

Η Δεβετζή έχει αποσυρθεί μετά το 2009 από τους στίβους, ενώ αναμένεται να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει κάνει χρήση καμίας απαγορευμένης ουσίας.