Αποφασισμένος να προχωρήσει σε εκλογές ο Γκρουέφσκι παρά τις εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις

Του Νίκου Αθηναίου

Αποφασισμένος να διεξάγει τις εκλογές της 5ης Ιουνίου είναι ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός κ. Νικόλα Γκρουέφσκι παρά τις αντιρρήσεις της διεθνούς κοινότητας και των άλλων πολιτικών κομμάτων της χώρας του, όπως δήλωσε στο AFP.

Το συντηρητικό κόμμα του κ. Γκρουέφσκι το VRMO-DPMNE είναι το μόνο που κατεβάζει υποψηφίους στις εκλογές. «Γενικά, η διεθνής κοινότητα δεν θέλει εκλογές, αλλά ουδείς προσκόμισε κάποια συνταγματική πρόταση που να εξηγεί γιατί δεν πρέπει να γίνουν εκλογές», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκρουέφσκι.

Το κοινοβούλιο των Σκοπίων διαλύθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο συμφωνίας με την ΕΕ προκειμένου να μπει ένα τέλος στις διαδηλώσεις και στην πολιτική κρίση που προήλθε ύστερα από αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις με αδιαφανείς μεθόδους του Σκοπιανού Πρωθυπουργού στην πολιτική ζωή της χώρας.

Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι είναι ένας διεφθαρμένος πολιτικός ο οποίος δε σέβεται την ελευθερία του Τύπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Πάντως, δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα στις προτιμήσεις των Σκοπιανών.

Ο αρχηγός της αντιπολιτεύσεως, κ. Ζόραν Ζάεφ, του κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, δήλωσε στο AFP ότι πιστεύει ότι δεν θα γίνουν εκλογές έως ότου επικρατήσουν «πιο δίκαιες» συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας. Ο κ. Ζάεφ ήταν αυτός που αποκάλυψε με στοιχεία – τα οποία ο Γκρουέφσκι θεωρεί πλαστά – ότι ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες 20.000 Σκοπιανών, μεταξύ των οποίων ήταν πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Η κρίση επιδεινώθηκε όταν τον περασμένο μήνα ο Σκοπιανός Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέστειλε περαιτέρω έρευνα για 50 κρατικούς αξιωματούχος που εμπλέκονται στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, και στη συνέχεια ο πολιτικός του φίλος κ. Γκρουέφσκι τους έδωσε χάρη.

Σήμερα τα Σκόπια, που είναι εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζουν διπλή κρίση: Την εσωτερική αναταραχή και τη φύλαξη των συνόρων τους με την Ελλάδα όπου βρίσκονται καθηλωμένοι χιλιάδες μετανάστες. «Η χώρα μου δυσκολεύεται να χρηματοδοτεί τη φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα, και κάθε ημέρα που περνάει αυτό χειροτερεύει», λέει στους διεθνείς συνομιλητές του ο κ. Γκρουέφσκι.

Στο μεταξύ, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια, γνωστές ως «η έγχρωμη επανάσταση» συνεχίζονται και χιλιάδες διαδηλωτές καθημερινά πετάνε μπογιές σε κυβερνητικά κτίρια αντιδρώντας στο «γκρι» που έχει επιβληθεί στην πολιτική ζωή της χώρας.

σκοπια