Απειλεί με μυστικά NON PAPER ο Αλβανός ΥΠΕΞ, για το Τσάμικο. Ο Ν. Κοτζιάς διαψεύδει κατηγορηματικά

Οι ισχυρισμοί του Αλβανού ΥΠΕΞ για το θέμα των Τσάμηδων, συνεργατών των Γερμανών κατακτητών την περίοδο της κατοχής.

Ο Ερτογκάν ξαναθέτει θέμα με τη Συνθήκη της Λωζάνης μετά 93 χρόνια, ενώ η αλβανική ηγεσία επιμένει τελευταία στο θέμα των Τσάμηδων που κατέφυγαν στην Αλβανία ως συνεργάτες των Γερμανών και ως τρομοκράτες δοσίλογοι της Ηπείρου μετά την Κατοχή.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Αλβανία, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το τσάμικο, ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε δημόσια, όπως είπε, ότι «η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία», και τόνισε ότι «δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. «Εκείνοι μου κάνανε μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσαμικό. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χάν, είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσαμικό, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά», αλλά «το καταπληκτικό», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσαμικό» Έφερε δε το παράδειγμα, όπως είπε, σαν κάποιος να του ζητά το σπίτι, να λέει ότι δεν το διαπραγματεύεται και μετά ο γείτονας να βγαίνει και να λέει ότι ο Κοτζιάς παραδίδει το σπίτι του. «Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι» κατέληξε.

Τέλος, απαντώντας σχετικά με το Κίνημα ΠΡΑΤΤΩ και την αντίθεση που εξέφρασε σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι το κίνημα που ίδρυσε ο ίδιος είναι αντίθετο στις ιδιωτικοποιήσεις βασικών δικτύων που παράγουν δημόσια αγαθά, όπως το νερό, που είναι και η θέση της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιθέσεις κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, και μέλους του κινήματος, ο κ. Κοτζιάς τον υπερασπίστηκε τονίζοντας τη σημασία του έργου που έχει προσφέρει ο κ. Τόσκας, ο οποίος έλυσε το πρόβλημα των προσφύγων στην Ειδομένη χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, ξήλωσε την αλβανική μαφία και το εμπόριο ναρκωτικών στα Εξάρχεια. Έργο που πέρασε στα ψιλά στα ΜΜΕ, όπως τόνισε, το ίδιο όπως πέρασε στα ψιλά ή και καθόλου ως τελευταία είδηση στα κανάλια, η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Σταθερότητα στη Ρόδο ή άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ για ένα μεταφραστικό λάθος της μεταφραστικής υπηρεσίας μιλούν σε εκπομπές για πέντε μέρες.

Οι ισχυρισμοί του Αλβανού ΥΠΕΞ για το θέμα των Τσάμηδων, συνεργατών των Γερμανών κατακτητών την περίοδο της κατοχής.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι θεωρεί φυσιολογικές τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Χαν – Ισχυρίζεται ότι το Τσάμικο περιέχεται στα non papers που αντήλλαξαν Αθήνα και Τίρανα

Μείζον θέμα για τον τρόπο χειρισμού των ελληνοαλβανικών σχέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά θέλησαν να δημιουργήσουν οι δηλώσεις στις οποίες προέβη σε σχέση με το ζήτημα των Τσάμηδων ο αλβανός ομόλογός του Ντίτμιρ Μπουσάτι.

Ο κ. Μπουσάτι, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Report TV, φέρεται να δήλωσε ότι η Αθήνα έχει συμπεριλάβει στα υπό εκκρεμότητα διμερή ζητήματα τα οποία συζητούν οι δύο χώρες και το Τσάμικο. Μάλιστα, εμφανίζεται να έχει συντάξει ειδικό non paper (αντίστοιχο non paper έχει συντάξει και η αλβανική πλευρά) το οποίο, με βάσει πάντα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπουσάτι, έχει δοθεί τόσο στον (Αυστριακό) Επίτροπο με αρμοδιότητα τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν όσο και στην ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο κ. Μπουσάτι εμφανίζεται μάλιστα να απορεί για τη «συναισθηματική» αντίδραση της Αθήνας στην πρόσφατη απάντηση του Επιτρόπου Χαν προς την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαν είχε επισημάνει ότι τα εκκρεμή ζητήματα που συζητούν οι δύο χώρες είναι η α) η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών, β) τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και γ) το τσάμικο ζήτημα.

Αυτό που είναι δε εντυπωσιακό είναι ότι ο Επίτροπος Χαν, στην κατακλείδα της απάντησής του προς την κυρία Σπυράκη, έχει προχωρήσει σε μία επισήμανση που πέρασε απαρατήρητη. Σε σχέση με την προσπάθεια επίλυσης των διμερών ελληνοαλβανικών διαφορών σημειώνει ότι «η Επιτροπή επικρότησε τις προσπάθειες αυτές, εκφράζοντας επιδοκιμασία για την εν λόγω σημαντική νέα διπλωματική δέσμευση σε ανταλλαγή επιστολών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος». Άρα, ο κ. Χαν εμφανίζεται να αναγνωρίζει ότι όντως ο κ. Κοτζιάς τον έχει ενημερώσει και του έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο – πιθανόν το non paper στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μπουσάτι.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε οξύτατη μετά την απάντηση Χαν. «Ως γνωστόν, τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Αλβανίας» σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του Επιτρόπου Χαν τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και «δεν ασκεί τον ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας».

Ωστόσο, τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Μπουσάτι απειλούν να εκθέσουν τον κ. Κοτζιά ο οποίος, σημειωτέον, βρέθηκε αντιμέτωπος με την όξυνση των φιλοτσάμικων αισθημάτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψή του στα Τίρανα τον περασμένο Ιούνιο. Ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι οι δύο πλευρές έχουν συγκροτήσει μηχανισμό επίλυσης διαφορών (σσ. στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε τα Τίρανα την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος) και έχουν ανταλλαγεί τα προαναφερθέντα non papers. Τονίζει μάλιστα ότι τα έγγραφα έχουν κοινά σημεία και ότι τα θέματα τα οποία έθιξε ο Επίτροπος Χαν «υπάρχουν και στο αλβανικό και στο ελληνικό non paper» – άρα και το Τσάμικο.

Μάλιστα, ο κ. Μπουσάτι εκτιμά ότι το Τσάμικο δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών. Και τούτο διότι, όπως εξηγεί, η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη να βρίσκουν κοινές λύσεις χωρίς να εισέρχεται στην ιστορική ή στην πρακτική φύση των ζητημάτων. Επιπλέον, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η σημερινή αλβανική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά υιοθετήσει την ατζέντα των Τσάμηδων διότι έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της την επίλυσή του, υπάρχει σχετικό ψήφισμα της αλβανικής Βουλής, ενώ το τσάμικο κόμμα PDIU συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.