Έως τέλος Ιουνίου βίζα στους Τούρκους πολίτες ειδάλλως ακυρώνεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Του Νίκου Αθηναίου

Σε μια επίδειξη θέλησης και ισχύος ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό θα αποδώσει — παρά τις αντίθετες φωνές εντός και εκτός Ευρώπης που λένε ότι η συμφωνία πλήττει ανθρώπινα δικαιώματα και έχει συναφθεί με μια χώρα που κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι — η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ και ο Αντιπρόεδρος κ Φρανς Τίμμερμανς επισκέφθηκαν χθες τη νότια Τουρκία για να εγκαινιάσουν το πρόγραμμα βοηθείας από την ΕΕ προς την Τουρκία.

Βάζοντας πλάτη στην κ. Μέρκελ αλλά και κρατώντας τις απαραίτητες ισορροπίες ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα εξήρε με δήλωσή του στην Bild «την πολιτική και ηθική ηγεσία» της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη μεταναστευτική κρίση, αλλά τόνισε παράλληλα και την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ίδιο φρόντισε να κάνει και ο κ. Τουσκ, ο οποίος κατά την άφιξή των Ευρωπαίων ηγετών στην Τουρκία δήλωσε, «οι ελευθερίες μας, συμπεριλαμβανόμενης της ελευθερίας της έκφρασης, δε μπορούν να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Το μήνυμα αυτό πρέπει να ακουστεί από τον Πρόεδρο Ερντογκάν».
Στη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου στην πόλη Γκαζιαντέπ, μετά από επίσκεψη σε στρατόπεδο προσφύγων, το κλίμα κάθε άλλο παρά συγκρουσιακό ήταν. Ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι οι 28 της ΕΕ θα δαπανήσουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ το φετινό καλοκαίρι με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Σύρων μεταναστών. Επαίνεσε δε την Τουρκία, λέγοντας ότι αποτελεί «το καλύτερο παράδειγμα» για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς τους πρόσφυγες.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι θέματα όπως της ελεύθερης έκφρασης συζητούνται συχνά με την τουρκική ηγεσία. Αναφέρθηκε επίσης στο γνωστό θέμα δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας» κατά μήκος την τουρκοσυριακών συνόρων ώστε να αναχαιτισθούν οι ροές προσφύγων και να μένουν οι μετανάστες/πρόσφυγες σε συριακό έδαφος. Το θέμα των ζωνών ασφαλείας γενικά είναι λεπτό από άποψη παροχής βοηθείας από διεθνείς οργανισμούς πρακτικά, και αν δεν τηρηθεί με αυστηρούς όρους εγγυήσεων και ασφαλείας από τις μεγάλες δυνάμεις μπορεί να οδηγήσει σε αιματοχυσία.

Για τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, το κλειδί για την επιτυχία της συμφωνίας είναι «η στενότερη συνεργασία», και «για μας,» είπε, «το κομμάτι που αφορά την στενότερη συνεργασία ακούει στο όνομα απελευθέρωση βίζας. Αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι», υπογράμμισε. Ανάλογες προειδοποιήσεις προς την ΕΕ για το θέμα της βίζας έκαναν την εβδομάδα αυτή ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ταγίπ Ερντογκάν και ο Τούρκος Πρέσβης στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποσχεθεί την παροχή βίζας στου Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη έως το τέλος Ιουνίου, αν η Τουρκία τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Το θέμα θα εξεταστεί την προσεχή Πέμπτη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο δεν αποκλείεται να θέσει βέτο στο θέμα της βίζας επικαλούμενο παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.