Έτοιμοι για άλλους πλανήτες οι Έλληνες!

Να φύγουν ακόμα και μακριά από τον πλανήτη μας, να ξεφύγουν από την καθήλωση και τα προβλήματα.
Πολλοί είναι όσοι αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της παρουσίας του ανθρώπου στο διάστημα και έναν στους τρεις να απαντά ότι ο βασικός λόγος θα πρέπει να είναι η προετοιμασία αποστολών πέρα από τα όρια τη Γης, για την επιστροφή στη Σελήνη και την κατάκτηση του Άρη, έγινε και στην Αθήνα η πρώτη συζήτηση πολιτών για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος.

Στη μεγαλύτερη δημόσια συζήτηση για το Διάστημα που έγινε ποτέ στην Ευρώπη, συμμετείχαν 100 Έλληνες πολίτες από ολόκληρη τη χώρα. Το debate ήταν μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και διοργανώθηκε ταυτόχρονα σε 22 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα διοργανώθηκε από το si-Cluster με την υποστήριξη του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ.

Μάλιστα, ξεπερνώντας οριακά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το 71% των συμμετεχόντων απάντησε ότι αποτελεί προτεραιότητα η διατήρηση της ανθρώπινης παρουσίας στο διάστημα και μετά από το 2024, όταν ο διαστημικός σταθμός που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη θα έχει συμπληρώσει τον κύκλο ζωής του και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Οι πολίτες συμμετείχαν σε «τραπέζια διαλόγων» και κατέθεσαν τις απόψεις τους, τις ιδέες τους, τους προβληματισμούς και τα όνειρά τους για το διαστημικό μέλλον στην Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι, μηχανικοί, γιατροί, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες, ήρθαν από όλη τη χώρα χωρίς να έχουν ως προαπαιτούμενο εξειδικευμένες γνώσεις γύρω για το Διάστημα.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαχείριση και εξερεύνηση του διαστήματος, στις διαστημικές αποστολές, στα διαστημικά απόβλητα καθώς και στους οικονομικούς πόρους που δαπανούνται για το διάστημα από τα κράτη-μέλη της ESA ετησίως.

Στην ελληνική δημόσια συζήτηση για το διάστημα παρενέβη μέσω σύνδεσης από την Γερμανία ο γενικός διευθυντής της ESA, Γιάν Βέρνερ, ο οποίος επέλεξε 4 από τις 22 χώρες για να συνομιλήσει με τους πολίτες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες συμμετέχοντες απεύθυναν τις ερωτήσεις τους στον κ. Βέρνερ, ο επισήμανε ότι είναι στους άμεσους στόχους του να ξαναβρεθεί σύντομα στην Ελλάδα συνοδευόμενος από Ευρωπαίο αστροναύτη και άλλους μηχανικούς και επιστήμονες που έχουν συμμετάσχει στο σχεδιασμό διαστημικών αποστολών.

Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι οι αιτήσεις συμμετοχής στη δημόσια συζήτηση ξεπέρασαν τις 340 στην Ελλάδα (το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε όλες τις χώρες ανά κάτοικο), γεγονός που καταδεικνύει την πεποίθηση των Ελλήνων πολιτών ότι το διάστημα και οι διαστημικές δραστηριότητες επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή και ότι η ενασχόληση με αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους δημόσιους οργανισμούς και τους επιστήμονες.

Τα πρώτα αποτελέσματα της δημόσιας συζήτησης είναι ήδη διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης (http://www.citizensdebate.space) και έως τα μέσα Οκτωβρίου θα δημοσιευτεί η εκτεταμένη αναφορά που θα βασίζεται στην ανάλυση των ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων της δημόσιας συζήτησης πολιτών στην Ευρώπη.

SHARE