Στουρνάρας: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την άρση των capital controls

Σκληρός τεχνοκράτης παραμένει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στη Βουλή τάχθηκε υπερ της μείωσης των συντάξεων ενώ επισήμανε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την άρση των capital controls.

«Ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο να επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης δαπανών και όχι μέσω αύξησης εισφοράς» είπε ο κ. Στουρνάρας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη η οποία τον κάλεσε να τοποθετηθεί επί της κυβερνητικής πρότασης για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσω αύξησης εισφορών.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τάχθηκε υπέρ της μείωσης των συντάξεων προκειμένου να προστατευτούν οι νεότερες γενιές. «Το μεγαλύτερο κόστος της κοινωνικής προστασίας πηγαίνει σε συντάξεις. Υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νεότερων γενιών» είπε και χαρακτήρισε “πολύ μεγάλη” τη δαπάνη για τις συντάξεις.
«Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις όμως από την άλλη πλευρά πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο που θα έχει το μικρότερο οικονομικό κόστος για το σύνολο της κοινωνίας” ανέφερε o κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: “υπάρχει περιθώριο». Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ποσοστό του ΑΕΠ που καταβάλλεται για συντάξεις δεν οφείλεται μόνο στις μικρές και τις χαμηλές.
Ο κ.Στουρνάρας απαντώντας και σε ερώτηση για τα capital controls υποστήριξε πως δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την άρση τους. Τόνισε δε πως ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων θα γίνει όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά όταν και εφόσον επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις.