Έκπληξη προκαλεί η στροφή 180 μοιρών που έκανε ο Θόδωρος Δρίτσας αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας διαφωνούσε με τη συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης. Προφανώς στην αλλαγή στάσης του έπαιξαν ρόλο και οι νουθεσίες από το Μαξίμου, που δεν αντέχει επιπλέον προβλήματα, από προσωπικές στρατηγικές.
Μιλώντας στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, ανέφερε πως “ανεξάρτητα από τις διαθέσεις καθενός, οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης και του ευρύτερου δημοσίου θα ολοκληρωθούν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος”.
Ειδικότερα, ανέφερε πως η συμφωνία (σ.σ. Cosco – Ελληνικής Δημοκρατίας) θα ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα έρθει προς κύρωση από την Βουλή των Ελλήνων και τελικά θα υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς. “Όλα αυτά προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο και αυτό, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κάποιοι θα ήθελαν οι διαδικασίες είτε να ‘τρέξουν’ πιο γρήγορα, είτε να ‘καθυστερήσουν’.
Η τοποθέτηση του υπουργού Ναυτιλίας έρχεται μερικές μόνον ημέρες μετά την αποδοχή από το ΤΑΙΠΕΔ της βελτιωμένης προσφοράς της Cosco Group για το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, της οποίας ακολούθησαν δηλώσεις του κ. Δρίτσα πως “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία ΟΛΠ-COSCO, το σύνολο της συμφωνίας θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα”.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δρίτσας είχε ζητήσει ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την απόφαση να γίνει αποδεκτή η βελτιωτική προσφορά της Cosco καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα στα οποία βασίστηκε αυτή η απόφαση.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο νυν υπουργός είχε υποστηρίξει πως “το ΤΑΙΠΕΔ αυθαιρετεί” και είχε υποστηρίξει πως έχουν δίκιο όσοι φορείς εξέδωσαν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για την υπέρβαση κάθε νόμιμης διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΛΠ”.
Εάν τελικώς το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί και σε τέσσερις μήνες από σήμερα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΛΠ στη Cosco, θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τα πρώτα χρήματα από την παραχώρηση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Ο κινεζικός όμιλος έχει δεσμευτεί να καταβάλλει 280,5 εκατ. ευρώ για το 51% του ΟΛΠ και εντός 5ετίας (εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών) επιπλέον 88 εκατ. ευρώ για να θα αυξήσει το μερίδιό της στο 67%. Παράλληλα έχει αναλάβει υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία σε υποδομές στο λιμάνι.
Επιπλέον, υπάρχουν αναμενόμενα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα επωφεληθεί επίσης από πληρωμές μερισμάτων για το ποσοστό 16% μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης καθώς και από τις πληρωμές τόκων για τα αντίστοιχα κεφάλαια που θα έχουν κατατεθεί από την Cosco Group (Hong Kong) Limited ως εγγύηση για την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού του ΟΛΠ, καθώς και από τη διανομή μερίσματος για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης, το 2052.