Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών

SPITIΔιπλή ανάγνωση έχει η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σε ποσοστό από 5% έως 20,59%, από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη. Εκ πρώτης όψεως η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για τις νέες αντικειμενικές αξίες, φαίνεται ότι έχει αρκετούς ωφελημένους που θα δουν στην επόμενη φορολογική δήλωση να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλλουν για τα ακίνητά τους.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από την 21 Μαΐου 2015, θα επηρεάσουν άμεσα τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και επιδόματα όπως αυτό της επιδότησης ενοικίου και του πετρελαίου θέρμανσης.

Εκτός από την μείωση των αντικειμενικών αξιών, οφελειμένοι είναι επίσης και οι δανειολήπτες που απειλούνται με κατάσχεση του ακινήτου τους.

Ειδικότερα στον τελευταίο νόμο, που επέφερε αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, ορίζεται ότι η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας για τους δανειολήπτες που εντάσσονται στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ ή τα 180.000 ευρώ στην περίπτωση των μεσαίων εισοδημάτων, κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι έρχονται αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου καθώς η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου για το 2016 είναι να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να θεσπιστεί ένας νέος φόρος στα πρότυπα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Μάλιστα, με τον νέο φόρο ακινήτων, τα φορολογικά βάρη θα μετακυλιστούν σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έτσι, πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί μεν να δουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να μειώνονται έστω και λίγο, αλλά, όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού, θα διαπιστώσουν ότι η φορολογική επιβάρυνση θα είναι ίση ή μεγαλύτερη για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν το 2015.