Μείωση δαπανών και όχι αύξηση φόρων, θα ζητήσει από την κυβέρνηση ο Στουρνάρας

  • Τι θα πει στην ετήσια έκθεσή του στη Γ.Σ. της ΤτΕ

Την ανάγκη να αλλάξει το μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση Τσίπρα και να δοθεί έμφαση σε περαιτέρω μείωση των δαπανών και όχι στην αύξηση των φόρων, θα ζητήσει ο Γιάννης Στουρνάρας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Την Πέμπτη στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΤτΕ θα γίνει η ανάγνωση της Έκθεσης του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τις δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις του 2015 και τις εκτιμήσεις για το 2016. Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να προειδοποιήσει εκ νέου για τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, την ανάγκη αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς, καθώς και την ανάγκη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας προκειμένου να μην επιδεινωθεί η ύφεση και η πορεία της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και να παραδειγματιστεί η χώρα από τους επιτυχημένους χειρισμούς άλλων χωρών που βρέθηκαν σε μνημονιακό καθεστώς και πλέον βγήκαν από αυτό.

Ο κ. Στουρνάρας θα ζητήσει από την κυβέρνηση να ιδιοποιηθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να υπογραμμίζει την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης προκειμένου να προχωρήσει η χώρα στην έξοδο από την κρίση. Θα σημειώνει επίσης ότι η ανάκαμψη στο τέλος του 2016 είναι εφικτή, εφόσον κλείσει σύντομα η αξιολόγηση.

Εν τω μεταξύ συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα έχει σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η συνάντηση γίνεται 48 ώρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών από την Moody’s. Στο επίκεντρο της συνάντησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα τεθούν οι ετήσιοι στόχοι, ώστε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών από περίπου 36% που είναι σήμερα, και αντιστοιχεί σε 73,4 δισ. ευρώ, να περιοριστεί κάτω από το 10% μέχρι το 2022.