Κατατέθηκε η τροπολογία για την αδειοδότηση των Κέντρων Αποτέφρωσης

Ανοίγει ο δρόμος για να επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρών στην Ελλάδα χάρη στην τροπολογία την οποία υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης και αφορά στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ή οστών).

Η πολυαναμενόμενη τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις ορίζει ότι η τέφρα μπορεί να φυλάσσεται σε ειδικό χώρο στο κέντρο αποτέφρωσης ή να ταφεί σε υφιστάμενο κοιμητήριο.

Επίσης είναι δυνατή η διασπορά της «σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (σιντριβάνι ή ανθόκηπο) εντός του κέντρου αποτέφρωσης ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής ή στη θάλασσα». Στην τελευταία περίπτωση, η τεφροδόχος θα πρέπει να είναι διαλυτή στο νερό και να εγκαταλειφθεί σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή.

Αν ο αποθανών δεν έχει δηλώσει ρητά τι θέλει να απογίνει η τέφρα του, τον λόγο έχουν οι συγγενείς, κατά σειρά τάξης. «Σε περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης της βούλησης του θανόντος ή διαφωνίας μεταξύ συγγενών της ιδίας τάξης, αποφαίνεται ο εισαγγελέας», αναφέρεται. Τέλος, διευκρινίζεται πως η τέφρα ενός νεκρού δεν επιτρέπεται να πωληθεί.

Στην συγκεκριμένη τροπολογία, επίσης ρυθμίζονται λεπτομέρειες για την λειτουργία, τα δικαιώματα και τα τέλη αποτέφρωσης, των μονάδων αποτέφρωσης με κανονισμό λειτουργίας που θα εγκρίνει ο πρωτοβάθμιος ΟΤΑ της περιοχής. Επίσης καθορίζονται τα κτιριακά προαπαιτούμενα για την λειτουργία των κέντρων αποτέφρωσης νεκρών. (ΚΑΝ).

Ταυτόχρονα διευκολύνει τα οικεία πρόσωπα αφού όπως επισημαίνεται δεν θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν οι ίδιοι σε άλλες χώρες , όπου επιτρέπεται η αποτέφρωση ώστε να πραγματοποιηθεί το αίτημα της καύσης τους.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι με την παρούσα τροπολογία, ουσιαστικά συμπληρώνεται και μπορεί να εφαρμοστεί ο ν. 3448/2006 και Κ.Υ.Α 20232/10 και να καταστεί δυνατή η λειτουργία των Κέντρων αποτέφρωσης Νεκρών και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα, εκτιμάται ότι η εν λόγω ρύθμιση θα ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία για ίδρυση αποτεφρωτηρίου.