Διπλό χτύπημα υπουργείου Οικονομικών για ανασφάλιστα ΙΧ και ΚΤΕΟ

Τουλάχιστον 600.000 ειδοποιητήρια αναμένεται να αποσταλούν μέσα στον Φεβρουάριο σε οδηγούς που έχουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους, ενώ πρόστιμο θα αναγκαστούν να πληρώσουν και όσοι δεν πέρασαν το αυτοκίνητό τους από ΚΤΕΟ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δοθεί μία περίοδος «χάριτος» δέκα ημερών στους οδηγούς που έχουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους, μέσα στις οποίες όχι μόνο πρέπει να πληρώσουν το κόστος των ασφάλιστρων αλλά και πρόσθετος τέλος που ανέρχεται στα 250 ευρώ. Το ποσό θα δίνεται με τη μορφή παραβόλου και θα αποδίδεται στην ασφαλιστική εταιρεία.

Τα ονόματα των οδηγών που θα ειδοποιηθούν, θα προκύψουν έπειτα από διασταύρωση που θα γίνει ανάμεσα στην ηλεκτρονική βάση της ΓΓΔΕ με την ηλεκτρονική βάση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών η οποία και εμπεριέχει όλα τα ΙΧ για τα οποία υπάρχει ενεργή ασφάλεια.

Αν κάποιος οδηγός ΙΧ παραλάβει το ειδοποιητήριο, χρειάζεται μέσα σε 8 ημέρες είτε να αποδείξει πως είναι ασφαλισμένο το όχημά του και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ είτε να επιλέξει σε ποια εταιρεία θα προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του.

Αν παρέλθει το 8ήμερο και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα αντιμετωπίζει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ αλλά και τον κίνδυνο επιβολής σειράς διοικητικών συνεπειών, οι οποίες έχουν ως εξής:

– Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες

– Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία (3) χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής

– Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και

– Χρηματική ποινή μέχρι €3.000

Επίσης, πρόστιμο θα αναγκαστούν να πληρώσουν όσοι δεν πέρασαν το αυτοκίνητό τους από ΚΤΕΟ, αφού μέσα στις επόμενες ημέρες η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών αναμένεται να ετοιμάσει λίστα με περισσότερα από 800.000 ΙΧ.

Το πρόστιμο των 150 ευρώ θα εμφανιστεί απευθείας στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Taxisnet και στην προσωποποιημένη πληροφόρηση.