Έτοιμο το κίνημα Βαρουφάκη. Στο Βερολίνο η παρουσιάση του.

Το νέο πολιτικό κίνημα του παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος εντυπωσίασε με τη παραδοχή του ότι η νέα προσπάθεια ίσως αποτύχει, αλλά θα την έχει κάνει.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας περιέγραψε την Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 (DiEM25) ως τον μόνο λόγο που τον κάνει να ξυπνά με ενέργεια το πρωί και ως μια απαραίτητη ουτοπία στην προσπάθεια αποτροπής της διάλυσης της Ευρώπης.
Η παρουσίαση ξεκίνησε στις 11:00 ώρα Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί το βράδυ, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει επίσημα το Κίνημά του.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί ομολόγησε ότι η προσπάθεια ενδέχεται να αποτύχει, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με πολλά κινήματα. τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να δοκιμάσουμε πολλά διαφορετικά κινήματα και να προσπαθήσουμε για την ολοκλήρωση της Ευρώπης», αποτρέποντας τη διάλυσή της .
Επίσης, διευκρίνισε ότι, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, το DiEM25 είναι ανοιχτό σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, «σε όλους που θέλουν να βάλουν και πάλι τον “Δήμο” στην Δημοκρατία».
Το DiEM25 θα ενεργοποιηθεί από το ατομικό και το τοπικό επίπεδο, σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, ακόμη και με εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με στόχο να φτάσει στο αναλογικό επίπεδο, σε όλη την Ευρώπη.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που κάνουμε φαίνεται ουτοπικό. Η ιδέα τού να ξεκινήσει κανείς ένα κίνημα όχι από μια χώρα, αλλά οριζόντια, με την ελπίδα να σταματήσει τη διάλυση, μπορεί και να αποτύχει» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, αλλά πρόσθεσε ότι η εναλλακτική είναι να εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. «Πρόκειται για μια τρομερή δυστοπία που θα μας τιμωρήσει όλους, εκτός από αυτούς που επωφελούνται από ανθρωπιστικές καταστροφές» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιστορία της – με τους δικούς της μετανάστες που έφτασαν σε όλον τον κόσμο, σκότωσαν φυλές κλπ- και να επικεντρωθεί στο πώς θα κάνει μια δυναμική μετάβαση, πιο κοντά στις ευρωπαϊκές και ανθρωπιστικές αξίες.